Afskaf 4års reglen for læger

Quoted post


Gæst

#12 Re:

2013-04-14 22:25

#9: -

Kære Gæst# 9.

Helt konkret er 4-årsreglen som følger: Hvis man som læge i DK ikke inden for 4 år af påbegyndt basis(det gamle turnus) er påbegyndt en såkaldt hoveduddannelse (speciallægeuddannelsens sidste del) får man IKKE lov til at blive speciallæge i DK. Dog muligvis i specialer med ledige stillinger (ikke mange) og kun hvis de vil have én. Problemerne her er:

1) Tid: Indenfor de 4 år skal man have en basis(1 år obligatorisk) og en intro (1 år specialespecifik). Så har man max 2 år til at kvalificere sig mere end det minimalt påkrævede. Det er ikke meget. For dagligdagen er i det danske system helt helliget produktion jvf tidligere historier om manglende supervision

2)Målrettethed: For at have en chance i et speciale skal man være målrettet, men hvis man ikke får stilling kan man måske få i noget andet...som man ikke er målrettet. Eller ikke har talent for.

3) Snæver faglighed: I lægearbejdet er det vigtigt, at man "kan se udover sin egen næse". Om ikke andet så for at vide, hvem man skal spørge om hjælp. Med 4-årsreglen bliver vores faglighed mere snæver, da vi har mindre tid til at søge en bred fundering og prøve mere end et/to specialer af (der er 38 forskellige). Hvis 4-årsreglen ikke var der ville vi få bedre speciallæger, der var bedre funderet før de fik stemplet.

4)økonomi: Ganske enkelt: en læger bidreger i snit med 10-12 mil Netto efter uddannelse, SU, pension mm er betalt. Hvis folk tager udenlands for at få drømmespecialet risikerer vi et tab på de penge pr læge...plus hvad evt ægtefæller måtte bidrage med... og er "hjerneflugt" det DK har brug for?

5)personligt: I gennemsnit arbejder vi mere end de 37...langt mere. Vi opkvalificerer os i fritiden. Tager kurser. Underviser på samme. Forsker. Tager ekstravagter (oftest i det offentlige, trods hvad aviserne skriver). Det er såkaldte interessetimer...for at forvente samme niveau af engagement skal man undgå at tvinge folk over i specialer de måske ikke gider eller har talent for.

6)talent: Læger er, trods intentionen om det modsatte, ikke små kloner. Man kan ikke gå udfra at læge 1= læge 2. Der er forskel i kunnen indenfor de forskellige områder.

7)Moral. I bund og grund er det groteskt og urimeligt at tvinge den slags ned over hovedet på folk. Det ville svare tila t sige til en MF'er for SF, at hvis han/hun ikke var blevet minister indenfor 4 år kunne vedkommende blive byrådsmedlem for Venstre.

Håber du kunne bruge svaret.

Svar

Troels

#52 Re: Re:

2013-04-16 21:52:02

#12: - Re:

Kære Gæstesvarer

Jeg havde samme spørgsmål, som gæst #9.

1,2,3) Er det ikke ens for alle, der søger specialestillingerne, hvis alle 'kun' har 4 år?
Eller vil må så ansætte læger fra udlandet med bedre cv'er?
Er det ikke luksus at tro, at alle kan få deres drømmespeciale? Der er vel fra samfundets side visse behov for, at også de 'kedelige' specialer i udkantsdanmark bliver besat?

4) Nu er det jo en sjov ting med økonomi og skattebidrag. I tilfældet læger kommer de flestes indtægt vel fra staten, hvorfor skattebetalingen er en tilbagebetaling til staten. Hvis der istedet er en udenlandsk læge, der må tage pladsen, kan man vel forvente at vedkommende er under præcis sammt skatteregler. Det egentlig tab er vel så 'kun' udgiften til seks-otte års uddannelse - hvilket jo selvfølgelig også er foruroligende nok.

5) Der er rigtig mange faggrupper, der ligger flere end 37 timer om ugen - og også til en markant ringere løn, end lægerne. Det er klart, at det er sjovere, hvis det er det man brænder allervarmest for, men der er vel også et element af: 'kan man ikke få den man elsker, må man elske den man får'...

6) Givetvis

7) Jeg synes, at sammenligningen med folketings- og byrådsmedlemmer er uoplagt. Til gengæld kan man jo sige, at det er en del af en generel tendens i samfundet at man prøver at få folk til at omskole sig og søge derhen, hvor der er muligheder. Det gælder jo fx. dagpengemodtagere. Også i andre faggrupper, må man jo søge andre græsgange, hvis man ikke i løbet af fire år kan skaffe sig drømmestillingen indenfor drømmefeltet.

Jeg skriver kun det her for at udfordre dig/jer lidt, og få uddybet min egen ret begrænsede kendskab til lægeuddannelsen og -standen.


Mvh Troels