Afskaf 4års reglen for læger

Quoted post

Troels

#52 Re: Re:

2013-04-16 21:52

#12: - Re:

Kære Gæstesvarer

Jeg havde samme spørgsmål, som gæst #9.

1,2,3) Er det ikke ens for alle, der søger specialestillingerne, hvis alle 'kun' har 4 år?
Eller vil må så ansætte læger fra udlandet med bedre cv'er?
Er det ikke luksus at tro, at alle kan få deres drømmespeciale? Der er vel fra samfundets side visse behov for, at også de 'kedelige' specialer i udkantsdanmark bliver besat?

4) Nu er det jo en sjov ting med økonomi og skattebidrag. I tilfældet læger kommer de flestes indtægt vel fra staten, hvorfor skattebetalingen er en tilbagebetaling til staten. Hvis der istedet er en udenlandsk læge, der må tage pladsen, kan man vel forvente at vedkommende er under præcis sammt skatteregler. Det egentlig tab er vel så 'kun' udgiften til seks-otte års uddannelse - hvilket jo selvfølgelig også er foruroligende nok.

5) Der er rigtig mange faggrupper, der ligger flere end 37 timer om ugen - og også til en markant ringere løn, end lægerne. Det er klart, at det er sjovere, hvis det er det man brænder allervarmest for, men der er vel også et element af: 'kan man ikke få den man elsker, må man elske den man får'...

6) Givetvis

7) Jeg synes, at sammenligningen med folketings- og byrådsmedlemmer er uoplagt. Til gengæld kan man jo sige, at det er en del af en generel tendens i samfundet at man prøver at få folk til at omskole sig og søge derhen, hvor der er muligheder. Det gælder jo fx. dagpengemodtagere. Også i andre faggrupper, må man jo søge andre græsgange, hvis man ikke i løbet af fire år kan skaffe sig drømmestillingen indenfor drømmefeltet.

Jeg skriver kun det her for at udfordre dig/jer lidt, og få uddybet min egen ret begrænsede kendskab til lægeuddannelsen og -standen.


Mvh Troels

Svar

Dorthe Furstrand

#56 Re: Re: Re: men vi går jo til spilde..

2013-04-17 06:09:22

#52: Troels - Re: Re:  

 

Hej Troels

Nej, det er ikke ens for alle. Alle uddannet før sommeren 2008 har ingen tidsgrænse.
Og selvfølgelig må man acceptere at ikke alle kan få deres first choice. Problemet er at døren lukker. Der er ingen plads til at ændre retning. Der er ingen plads til at give det et nyt forsøg. Det er ganske enkelt forbudt ved lov. Og dét - dét er det urimelige.

I praksis er det ikke en eksisterende mulighed at vælge om. Den såkaldte "lempelse" er uden praktisk betydning. Og modsat almen opfattelse, så er der ikke plads til læger uden speciale i det danske sundhedsvæsen. Man er enten speciallæge eller på vej til at blive det. Vores praktiserende læger er fx højt uddannede indenfor specialet "almen medicin" - og det er det der gør dem kvalificerede til at varetage den meget svære gatekeeper funktion.
Så når man falder for 4-års reglen er der ingen plads i lægeverdenen i Danmark. Man kan ikke bidrage. Man kan måske arbejde for lægemiddelindustrien eller lignende. Det er absurd. Det føles absurd. Det hjælper ingen. Og det gør at folk flygter over landegrænser.

Så ja, politikeranalogien er misforstået. Hvis hun ikke klarede den indenfor SF på 6 år, ville hun have mistet retten til virke som byrådsmedlem for venstre! Så vi må ikke "omskoles". Vi må ikke søge indenfor et andet speciale der passer til vores evner.
For at bruge dine egne ord: vi kan ikke elske den vi får - for vi må slet ikke få nogen! Og det er bare spild...