Stop nedrivningen af Grønnegade 71, Aarhus

Quoted post

Pedro da Palma

#16 Pengene taler sit eget sprog.

2014-06-26 10:33

Det er trist når byrådets beslutninger vægtes for tungt på økonomiske overvejelser og ikke politiske og æstetiske ditto.
Desværre er det ikke helt rigtigt at det ofte er billigere at renovere. I mange tilfælde er det langt mere profitabelt med en bulldozer, og så opfører man et nyt byggeri i de billigste materialer og med max byggeprocent. Og lige her taber de gamle bygninger til økonomien. For lykkes det at renovere en ældre bolig indenfor et fornuftigt budget er den fremtidige indtægt også mindre i forhold til når man kan bygge i højden og være ligeglad med om det passer ind i det omkringliggende byggeri. Byrådets krav til hvad der skal erstatte de ældre bygninger er ganske enkelt ikek til at få øje på. Se bare på den fantastisk grimme hjørnebygning der huser REMA 1000 over for Ridehuset. Her lå før den smukke Kellers Gaard, som blev revet ned i nyrenoveret tilstand - blot for at man kunne bygge noget højere. Den "økonomi" vi mister ved at fjerne "det gamle" Århus kan ikke købes tilbage. Prøv at tjekke billeder fra før åen blev lukket, og så hvordan den fremstår idag. Bevares - det er langt bedre med fritlægningen af åen, end den parkeringsplads Åboulevarden reelt var. Men det er intet til sammenligning med det miljø som var før man dækkede åen over og rev de gamle huse ned. Det kan dyre arkitekt-konkurrencer og smart café miljø ikke rette op på!
Et brugbart alternativ til den totale nedrivning har været de eksempler, hvor den eksisterende bygning godt nok er blevet revet ned, men man har dog beholdt facaden, så gaden fremstår intakt - so mdet er tilfældet med Clemensborg og "pandekagehusene" ved passagen "rykind" i Studsgade.

Svar

Elisabet Hau
Underskriftindsamleren

#17 Re: Pengene taler sit eget sprog.

2014-06-26 10:59:45

#16: Pedro da Palma - Pengene taler sit eget sprog.

Godt skrevet - og dejligt at se at folk skriver her forresten - tak for det! Der er ting der ikke kan købes for penge. Jeg er godt klar over de økonomiske incitamenter til nedrivninger og opførelser af billigt byggeri på samme sted, men man glemmer at det man smider overbord er værdifuldt på andre måder, så er helt enig i hvad du skriver. Synes også det er fuldstændigt forfærdeligt med den smukke Kellers Gaard - og faktisk også med hvad der skete i Studsgade, havde heldigvis den store oplevelse at komme indenfor i det ene hus før det røg. De huse var meget gamle(fra 1600-1700 tallet, man fandt elementer fra 1500 tallet i bygningerne, som dermed var Aarhus' ældste) og burde have været reelt set fredede.

Som regel er det sådan at bevaringsværdige bygninger vurderes udfra deres historiske arkitektoniske værdi i det ydre, synes det var en fin ide med Clemensborg hvor man bevarede facaden, men skiftede "indmaden" ud. mener de har gjort noget lignende (håber jeg) blandt andet med Kvægtorvet i Aalborg. Aalborg er forresten en anden by hvor der virkelig er gået meget tabt.

Det er på tide at sige stop overfor byrådets spillen plat med vores historie. Hvad der foregår i Aarhus lige nu minder mig om 60'erne hvor man i flere større byer fræsede alting væk over en kam - det er simpelthen kulturdrab efter min mening. Og vi går en langt fattigere fremtid i møde i Aarhus hvis vi tillader dette at ske.