Mod Administrationen i Egedal Kommunes forslag om færre skoler

Thomas Rosenberg

/ #41 Skolelukninger betyder faldende skattegrundlag for kommunen

2012-11-09 16:41

Hvis Egedal kommune lukker skoler, vil det betyde faldende skattegrundlag for kommunen. Dels vil huspriserne falde, og dermed kommunens indtægter ved ejendomsskatter. Dels vil demografien ændre sig (flere ældre og færre arbejdstagende borgere) hvorved personskatten også sænkes. Hvor meget det vil dreje sig om, er usikkert. Vedr. huspriser har jeg hørt om fald helt op til 50% ved skolelukninger. Så slemt går det nok ikke i Egedal. Måske nogle af jer kender en ejendomsmægler rundt om i landet, der kan være behjælpelige med at se på udviklingnen i huspriser ved skolelukninger i deres omårde?
Danmarks Statisik har heller ikke en enkelt statistik, der kan give os svaret på de skattemæssige konsekvenser af skolelukninger. Men det skal ikke afholde os fra at forsøge at få det belyst, og i alle fald opsætte nogle scenarier, så vi kan vurdere risikoen.
Ejendomsskatter: Skattesats Egedal 2,398%. I Veksø alene er der ca 500 boliger til en gennemsnitlig offentlig ejendomsvurdering på 2,3 mill kr. Antager vi at vurderingen falder med 10% da vil kommunen miste skatteindtægter på alene 2,76 mill kr om året - og det alene for Veksø.
Personskatterne vil falde med endnu større beløb, og der skal således ikke særlig meget til før de 20 mill kr, som skolecenteret forventer at kunne spare ved forslaget er spist op og vendt til et rungende underskud.
Konklusionen er klar: Luk ikke vores skoler. Invester derimod i byens børn og unge - det vil have en gavnlig effekt på kommunens økonomi allerede på den korte sigt.