Nej til lukning af overbygninger


Gæst

/ #4 April 2026. Karise. En smuk forårslørdag med høj blå himmel.

2015-11-07 04:25

”April 2026. Karise. En smuk forårslørdag med høj blå himmel.

Den tidligere Karise Skole bringer minderne frem hos Michael, som han står der på fortorvet foran sin barndomsskole. Han er på besøg hos sin familie, der stadigvæk bor i Karise, selvom byen efterhånden kun er en skygge af sig selv.

Engang var der så mange butikker, men nu …… Michael føler tristessen vælte ind over sig. Det startede i slutningen af 2010, da Karise Bibliotek blev lukket. Et tegn på, hvad der var undervejs. Så lukkede apoteket. En kort overgang var der håb igen. En ny bydel kom til. Permatopia. Karises indbyggertal steg med 10 %. 200 nye indbyggere, heraf 65 børn flyttede ind i 2016. Det kunne være blevet så godt.

Men en mørk og kold torsdag aften i december 2015 gik det galt. Så frygteligt galt. Et stort flertal i Faxe Byråd besluttede at nedlægge Karise Skoles overbygning og flytte de ældste elever til Rolloskolen i Faxe by. ”Vi gør det jo for børnenes skyld. Det må I da kunne forstå”, sagde politikerne.

Forældrene i Karise forstod. De forstod at deres børns fremtid ikke skulle være på Rolloskolen, men på Druestrup Skole, Spjellerup Skole og Hotherskolen i nabokommunen. Nogle forældre flyttede ligefrem fra Karise. De flyttede til Køge Kommune, de flyttede til Stevns Kommune. Der kunne man bedre lide børnefamilier, følte forældrene.

Mange af Permatopia-forældrene følte sig snydt. Snydt fordi de flyttede til Karise i troen at de fik en skole med 0. klasse til 9. klasse. Men da de flyttede ind i Permatopia i slutningen af 2016, var der kun 0. klasse til 6. klasse tilbage. De valgte også Druestrup, Spjellerup og Hotherskolen. Den store stigning i Karise Skoles elevtal udeblev. Og med den manglende overbygning havde Karise Skole aldrig haft færre elever. År for år blev elevtallet mindre og mindre i takt med at flere og flere forældre valgte friskoler og privatskoler og skoler i nabokommunerne.

På det sidste byrådsmøde i 2021 lukkede Faxe Byråd den engang så store og flotte Karise Skole med virkning fra 1. august 2022. ”Det er vi jo nødt til. Det er økonomisk uansvarligt at fortsætte med en skole, hvor der er så få elever tilbage. Det må I da kunne forstå”, sagde Borgmesteren.

Og forældrene i Karise forstod. De forstod – og de tænkte. De tænkte: ”Salami-metoden”. Et lille stykke af gangen. Først lukkede de biblioteket, så flyttede de overbygningen og nu lukkede de skolen helt. Det er jo den vej at udviklingen går, tænkte forældrene. Alle søger mod de større byer. Sådan er det overalt i verden. Men det føltes nu som om at politikerne havde hjulpet udviklingen lidt på vej. Salami-metoden. Først piller man et dæk af bilen, så et dæk til – og så skrotter man bilen med begrundelsen at den jo ikke kan køre.

Michael smilede vemodigt. Vi skulle have reageret den gang, vi skulle have kæmpet imod afviklingen af Karise. Vi skulle have forstået at ”udvikling” betød afvikling. Engang boede der over 2.000 i Karise. Nu bor der blot 1.100, de fleste tilhører den ældre del af befolkningen. Børnefamilierne, som Michael selv, var for længst forsvundet. Hvis bare jeg kunne rejse i tiden, tænkte Michael. Hvis bare jeg kunne rejse tilbage til november 2015 og advare dem alle sammen om hvor galt det ville gå. Hvis bare ….

Med et suk, fyldt med vemod og nostalgi kiggede Michael en sidste gang på den tidligere Karise Skole. Den så forfalden ud. Slidt ud. Som en bokser, der havde gået alt for mange omgange i ringen. Fået for mange tæv og tilsidst givet op. Så skråede han over gaden, over til den store flotte bygning som engang husede SFO Tandhjulet. Tandhjulet blev lukket i 2017. Den overlevede ikke flytningen af overbygningen. De unge mennesker fik en ny hverdag. En hverdag i Faxe by, ikke Karise. Nu var den gamle SFO omdannet til ældreboliger. Hans forældre boede i en af boligerne. ”Det bliver rart at se dem igen”, smilede Michael og gik med raske skridt hen mod den store murstensbygning. Hans mor vinkede til ham fra et af vinduerne."

*********************