NEJ TAK - TIL TVUNGET-BAD I FOLKESKOLEN

Susanne Fabricius

/ #262

2015-05-17 20:42


Jeg tillader mig at udtale mig som lærer. Alting er ikke sort eller hvidt. Der er mange grunde til at bade efter idræt…. Dels bader man selvfølgelig fordi det er naturligt pga. hygiejne og lugt, dels fordi man normalt bader sammen i mange sammenhænge i DK og dels fordi der i en klasse kan "gå mode i" ikke at bade. Det er alt i alt en god vane at bade.
Skolen skal medvirke til at socialisere elever...ne. Derfor må vi gerne være med til at opdrage. Hvis et barn ikke vil bade, ville jeg, sammen med forældrene, gå længere ind i, hvorfor. Både fysisk og psykologisk.
Fx kan meget fede børn have hæmninger, som de skal hjælpes over. Piger der har fået nye små bryster, som de andre piger endnu ikke har, eller omvendt alle de andre piger har, men denne pige har ikke. Det samme gælder mht kønsbehåring og drenges "udrustning" osv. Her skal børnene lære om udvikling, naturlighed og mangfoldighed.
Nogle (især piger) kan have et unaturligt forhold til deres egen krop, - de ser den som noget den ikke er, - et forhold der senere kan udvikle sig til anorexi. Her kan det være en hjælp, at andre fortæller, at man ikke er for tyk osv.
Der kan også være grunde som fx blå mærker, eller andre tegn på vold. Sidst, men ikke mindst, kan der være tale om psykologiske hæmninger pga. incest, - alt sammen noget, der kan være en gyldig grund til at slippe for bad. Derfor er det under alle omstændigheder vigtigt så vidt muligt at kende problemet, så man kan hjælpe barnet.
Der kan også være tale om fremmede kulturer hvor det er et tabu. Men hvad så hvis barnet bare er blufærdigt? - vil nogen spørge. Jamen så er det jo blufærdighed, der er årsagen. Men det bliver man stadig som lærer og forældre nødt til at finde frem til for at udelukke andre årsager, så man kan hjælpe barnet på den rigtige måde.
Udgangspunktet må derfor være bad, - med mindre der er vægtige årsager. Vi skal derfor hellere af-problematisere badning end problematisere den ..... der er jo mange små hurdler, vi kan hjælpe børn over uden at krænke dem .....