NEJ tak til den nye offentlighedslov

Kamil Stoor, 2700 Brønshøj

/ #980

2013-04-19 21:29

Det er af altafgørende betydning for demokratiet, at politiske beslutninger og processer kan underkastes offentlig kontrol og undersøgelser i form af aktindsigt tilgængeligt for alle, der måtte ønske det, for at imødegå enhver form for tendenser for magtfuldkommenhed.

Se blot, hvad mangel på gennemsigtighed i magtudøvelsen i yderste tilfælde har ført til i den tidligere Østblok. Heldigvis er denne æra henvist til historiens losseplads.

Ikke desto mindre er det en glidebane at begå sig på ifølge lovforslaget at undtage "et fortroligt rum" fra offentlighedens indsigt. Dette "fortrolige rum" kan i fremtiden befrygtes af magthaverne til lejligheden defineret stadig bredere med flere undtagne områder til følge.

I værste fald kan intraministeriel korrespondance undtages indsigten for Folketinget, herunder den til enhver tid værende opposition, hvorefter et af de væsentligste demokratiske kontrolelementer (oppsitionens adgang til oplysninger) over statsadministrationen (regeringen) sættes ud af kraft.

Vi må og skal værne om demokratiets grundpille i form af åbenheden i forvaltningen og offentlighedens adgang til at verificere grundlaget for de trufne beslutninger for at imødegå at erodere fundamentet for demokratiet - det offentlige indsigt i forvaltningsprocesser; forvaltningsprocesser, som med udgangspunkt i principper vedtaget den 5. juni 1849, hvorved enevælden blev afskaffet, skal tjene folket og ikke forvalterne (regeringen) selv.

Underskriftsindsamlingen er glædeligvis blevet bemærket i medierne, så jo flere, der skriver under, desto større gennemslagskraft af budskabet.

Jeg takker alle for jeres underskrifter