Det skal være frivilligt at betale til det danske kongehus


Gæst

/ #12 Stakkels nasserøv

2016-04-01 17:42

En forrygende fødselsdagsfejring og dyr vedligeholdelse af gamle bygninger har givet kongehuset røde tal på bundlinjen

Sidste år fik dronning Margrethe 78,4 millioner kroner i apanage, men det høje beløb, der godt nok også er blevet brugt på at aflønne den nu pensionerede prins Henrik og søsteren prinsesse Benedikte, var alligevel ikke nok til at sikre sig mod underskud på den kongelige kistebund.

Således endte året med et minus på 4,2 millioner kroner, viser årsrapporten fra 2015, som kongehuset udsendte i går.

»Underskuddet er et udtryk for, at vi har haft nogle aktiviteter, der ligger ud over, hvad årets statsstøtte kan dække. Først og fremmest fyldte Dronningen 75 år den 16. april, så der har vi haft nogle større udgifter,« fortæller Søren W. Kruse, der er økonomichef i kongehuset, til BT.

Omkostningerne til repræsentation steg sidste år til knap 5,8 millioner kroner, mod 3,9 millioner kroner året før.

Mange fødselsdagsfester

Da Dronningen fyldte år, blev hun fejret ved flere lejligheder. Både ved en festaften i Musikhuset Aarhus, en officiel gallamiddag på Christiansborg Slot og til slut en privat middag på Fredensborg Slot på selve dagen.

Kruse oplyser, at den største post på fødselsdagsregnskabet var fejringen af Dronningen i Aarhus, men man ønsker ikke at komme ind på præcis, hvor meget den halvrunde fødselsdag har kostet i alt. Han understreger dog, at kongehuset havde forudset udgifterne og sparet op i de foregående år. Underskuddet bliver derfor dækket af kongehusets egenkapital, der var på 20,4 millioner ved årets begyndelse og altså endte på 16,2 millioner kroner. 

Modernisering

De mange festlige arrangementer i anledning af majestætens store dag kan dog ikke alene forklare de røde tal.

Den store synder er ’modernisering og vedligehold’, der steg fra 3,9 millioner kroner i 2014 til knap 5,8 millioner kroner sidste år. Det skyldes, at Gardestaldene bag Det Gule Palæ bag ved Amalienborg er blevet sat i stand indvendigt til brug for Kabinetssekretariatet og Ordenskapitlet, der tilsammen tæller omkring ti ansatte, oplyser Søren W. Kruse.

»Derudover har vi også haft udgifter til vinduesmaling på Fredensborg Slot, og der er også lavet en del indvendigt vedligehold i Christian d. 9.s Palæ, der alligevel ikke er blevet benyttet til residens, fordi det lige har fået skiftet tag,« forklarer økonomichefen.

Den største post i Dronningens regnskab er udgifter til hoffets omkring 100 ansatte. Knap 50 millioner kroner koster det at aflønne dem.

De ter da ynk af værste slags.

Når vi andre skal holde fødselsdag så så skal vi også selv spare op til det