Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs


Gæst

/ #9389 D-Dag for Don Dong Corydon af EB

2014-01-28 08:52

Bjarne Corydon er i dag indkaldt til samråd af Enhedslisten i Finansudvalget, hvor han skal forklare forløbet omkring aftalen med investeringsbanken Goldman-Sachs, der vil købe 19 procent af aktierne i Dong.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og socialminister Annette Vilhelmsen er tidligere på måneden blevet grillet i et samråd, og i dag er det altså finansministerens tur.

Sagen har de sidste uger raset, fordi Goldman-Sachs datterselskab New Energy Investment har hjemme i skattelyet i Luxenborg. Regeringen kritiseres for, at den på den ene side vil bekæmpe skattely og skatteunddragelse, og på den anden side sælger DONG-aktier til et selskab i skattely.

Se også: DF-formand: Sælg Dong til danske pensionsselskaber

Derudover har der været en voldsomt kritik af, at Goldman-Sachs får lov at købe sig ind i Dong på alt for fordelagtige betingelser - på bekostning af skatteyderne. Bl.a. har den amerikanske kapitalfond fået rettigheder, man normalt skal eje halvdelen af et selskab, for at have. Men kapitalfonden køber blot 19 procent.

Utilfredsheden med Bjarne Corydon og regeringens håndtering af Dong-salget er så voldsom, at 68 procent af danskerne er imod salget til Goldman-Sachs, mens kun 12 procent mener, at det er en god ide, viser en undersøgelse lavet af Megafon for TV2.

Se også: Corydon: Fagbossernes Dong-tilbud afvises

Flere har desuden kritiseret regeringen for dårligt købmandsskab, da vurderingen er, at det er det værst tænkelige tidspunkt at sælge ud af energiselskabet, fordi prisen bare venter på at stige.

Finansministeren er også blevet kritiseret af flere fagbosser, da han i går afviste at sælge aktierne i Dong til flere pensionskasser.

Se også: Goldman Sachs-aftale udløber først om et halvt år

Der er med andre ord fyret godt og grundigt op under finansministeren, inden dagens samråd, der begynder klokken 13.15 i dag. Ekstra Bladet følger naturligvis sagen.

Her er spørgsmålene Bjarne Corydon skal svare på:

1. 'Hvad kan finansministeren oplyse om hvilke bud, der blev afgivet på aktier i Dong?'

2. 'Hvilke parametre indgik i vurderingen af, hvilke bud, der var det bedste ved salget af aktier i Dong?'

3. 'På hvilke parametre var buddet fra Goldman Sachs det bedste?'

4. 'Vil ministeren redegøre for, hvornår Finansministeriet blev klar over, at ejerskabet i New Energy Investment, Luxemburg blev flyttet til to selskaber placeret i henholdsvis Cayman Island og Delaware, USA'

5. 'Hvad kan ministeren oplyse om de skattemæssige konsekvenser af den konstruktion af selskaberne bag det aftale aktiekøb i Dong, der er gennemført – og om der var taget højde for en sådan udvikling før fremlæggelse af aktstykke 37?'

6. 'Mener ministeren ikke, at ændringerne i selskabskonstruktionen bag køberne af aktier i Dong og de mulige skattemæssige konsekvenser, skulle være meddelt til Folketinget?'

7. 'Hvorfor foreslås salget af aktier i Dong på et tidspunkt, hvor værdien af aktierne er lavere, end de må forventes at være på et tidspunkt, hvor Dongs kapitalgrundlag og investeringer er mere afklaret end i dag?'