Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs


Gæst

/ #8011 DR Analyse

2014-01-27 12:41

ANALYSE: Ingen vej tilbage for Corydon
Vreden over Dong-salget er sen, men ikke overraskende. Svært at se en vej tilbage for Corydon

KL. 12:30

Finansminister Bjarne Corydon (S) er kommet i modvind i forbindelse med salget af en del af Dong.
Af Jens Ringberg, DRs politiske analytiker
Socialdemokratiets bagland og venstrefløj og SFs ditto har ikke noget imod erhvervslivet og den private forretningsverden som sådan. Det vil være unfair at påstå.
Der er sådan rundt regnet tilfredshed med regeringens balance. På den ene fremhæver regeringen, at de private virksomheder er uundværlige (Vækstplan.dk) - på den anden side fremhæver regeringen at det er den offentlige sektor også (nytårstalen i år).
JENS RINGBERG

Jens Ringberg er journalist og politisk analytiker i DR Nyheder. Han analyserer løbende den politiske situation her på dr.dk.

SE PROFIL
ANALYSE: Ingen vej tilbage for Corydon
VIDEO Analyse: Togfonden får stor rolle i valgkampen
VIDEO Analyse: Departementschef risikerer fyring eller påtale
SE ALLE ANALYSER
På samme måde fører de færreste tiltag, der skal støtte erhvervslivet, til større diskussion. Ingen større uro i de røde regeringspartiers folketingsgrupper. Ingen demonstrationer på Christiansborg Slotsplads.
Når det pludselig bliver for meget
Men så er der undtagelserne. Dér hvor det socialdemokratiske bagland pludselig siger fra - fordi det bliver for meget. Og hvor man bliver mindet om glemte kritiske røster i SF.
Et eksempel var da regeringen sænkede selskabsskatten - som led i vækstplanen.
Det aktuelle eksempel - og familieskabet er klart - er den aktuelle debat om salget af en aktieandel i Dong til de amerikanske Wall Street-kapitalister Goldman Sachs. Begrundet i behovet for at udvikle samme Dong. Fra en stor til en større arbejdsplads. Fra en offentlig til en delvist privat virksomhed.
Salget på tapetet i oktober
Vreden er stor - og noget forsinket. Allerede i oktober blev det offentliggjort at ATP, PFA og Goldman Sachs skulle have delvist ejerskab til Dong.
En række fagforbunds lyst til pludselig at spytte egne medlemmers pensionspenge i Dong synes lige så forsinket.
I hvert tilfælde kommer den for sent.
Corydon rokker sig næppe
Intet tyder foreløbig på at finansministeren vil at tage Dong-salget af bordet, som der er designet nu. Lige som han - indtil videre - har et sikkert politisk flertal bag sig, fordi Venstre og de konservative står fast.
Bjarne Corydon synes tanken om at starte forfra er forkert. Han vil ikke give Dennis Kristensen og Anders Bondo PR-point ved at invitere dem på en kop kaffe. Han vil ikke bøje sig, fordi Frank Aaen holder en tale på slotspladsen. Han vil holde fast i det, han som økonom og eneaktionær i Dong mener, er den klart bedste handel. Han vil ikke skade Dong med politisk slinger i en benhård forretningsverden.
Socialdemokrat i en kapitalistisk verden
Så det gør den socialdemokratisk ledede regering. Holder fast. Og gør det, man synes er bedst for fædrelandet. Laver det bedste regnestykke. Sådan er kapitalismen. Også for en S-regering.
Samtidig sætter S-toppen ind med den sædvanlige offensiv over for de utilfredse, især i baglandet. Som det også skete i forbindelse med selskabsskatten.
Auken i spil
Minister efter minister sendes i felten, også på de sociale medier. Denne gang også Henrik Sass Larsen - sidst var han uden for regeringen og på det kritiske hold. Og som en ekstra hilsen til partiets venstrefløj bringes afdøde Svend Auken i spil. Salget bygger på et energiforlig, han indgik i midten af 2000erne.
Dong-salget kommer altså. Det tyder alt på, selv om finansudvalget først torsdag skal give sit ja.
Tilbage står endnu en omgang politiske tømmermænd i Socialdemokratiet og SF.Dong-sagen har belyst, hvor lidt kredit regeringen og måske især finansministeren har i store dele af regeringens bagland - og hos masser af de vælgere, der gav regeringen magten. Store grupper, der har let til at sætte sig i bevægelse væk fra S og SF. Gerne over til DF.
Den har også belyst at økonomiske kalkuler ikke er nok, når der skal lægges op til politiske beslutninger. Der skal være alarmklokker på plads - de skal for eksempel ringe, når berygtede Wall Street-navne dukker op.
Ønsker vi privatisering?
Og så har den måske også belyst noget andet: Der er tilsyneladende en anselig skepsis hos mange danskere over for at privatisere de store offentlige virksomheder.
Det er ellers en proces, der har været i gang i årtier. Støttet af et enormt flertal på Christiansborg - og ikke mindst før ud i livet af folk som Mogens Lykketoft og Poul Nyrup.
Måske har politikerne helt glemt at tage dén diskussion med danskerne. Det skal den nuværende regering dog ikke have skylden for. Trods alt.
DEL ARTIKLEN: MAIL TWITTER FACEBOOK