NEJ tak til den nye offentlighedslov

Jens Jensen

/ #2096 2. Kommentar til "Hvor er respekten"

2013-06-03 11:53

Skrevet i Berlingske som 2. kommentar til
http://www.b.dk/kommentarer/hvor-er-respekten-for-demokratiet

<<
Offentlighedsloven skaber IKKE en tiltrængt politisk frirum. Dette rum eksisterer allerede. Ministrene har i forvejen store beføjelser. De kan frit handle som de vil. De kan ignorere fakta og overhøre deres embedsmænds advarsler. DE SKAL BLOT STÅ TIL ANSVAR fordi vi har en ministeransvarslov. Derfor kan Folketingets udvalg og MF'er stille spørgsmål og kalde til samråd. Derfor kan Rigsrevisionen indlede en undersøgelse eller Rigsretten en sag. Derfor kan pressen, interesseorganisationer og befolkningen kræve aktindsigt.

Indtil nu. §24 og §27 af Offentlighedsloven er designet til at gøre det praktisk talt umuligt at stille ministeren til ansvar for sine handlinger. Og det bliver værre. Blot embedsmændene skriver, at det skønnes at være for besværligt at svare, kan de afvise at give aktindsigt. "Din begæring er fuldt lovligt men vi gider ikke, og det er for resten også OK."

Så bliver det umuligt at opdage, om man handlede i strid mod embedsmændenes advarsler: mod fakta, mod loven, eller mod tiltrådte international konventioner og ikke mindst, mod Grundloven. Umuligt at opdage, at endnu en sjusket hastereform blev til en menneskelig og økonomisk katastrofe, fordi embedsmændene skjulte sandheden, eller gad ikke undersøge, eller fordi ministeren overhørte dem, eller fordi administrationen og styrelserne og kommunerne ikke kunne finde ud af at administrere den. Fra 4. juni af, kommer vi aldrig det at vide, blot ministeren synes at en afsløring vil stille politikken, loven eller ham selv i et pinligt lys.

Vi får ikke en offentlighedslov der skaber et politisk frirum. Vi får en mørklægningslov der skaber et sandhedsfrit sort hul hvor regeringer kan gemme det ubekvemme bevis på deres inkompetence og magtmisbrug.>>