Imod Lukning af Irak-kommissionen


Gæst

/ #423

2015-07-06 20:58

En grov hån mod krigens ofre

Irak-kommissionen skal ikke skrottes – den skal styrkes! Sådan lyder opfordringen fra kaptajn i hæren Mads Silberg, tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard og tidligere efterretnings-analytiker i FE Frank Grevil har skrevet under på et åbent brev i protest mod, at regeringen vil Irak- og Afghanistan-kommissionen.

"Tusindvis af danske unge mænd og kvinder har været udsendt i krigene, hvor de efter alt at dømme har gjort det absolut bedste, de kunne i en umulig situation. De sidder nu herhjemme og skal finde sig i at høre, at kommissionen skal afvikles, fordi det er spild af tid og penge at undersøge på hvilket grundlag, de blev sendt af sted – og hvad der egentlig skete undervejs.

Begge dele, krigsgrundlag såvel som krigenes udførelses, må og skal gennemgås til bunds af en uvildig kommission. Det er alvorlige sager vi taler om: brud på folkeretten og vildledning af Folketinget."

Blandt underskriverne er flere andre soldater, der ligesom Anders Kærgaard og Mads Silberg har været udsendt i de to krige. Nedlæggelsen af kommissionen blev bebudet på Lars Løkke Rasmussens første dag som statsminister i den nye Venstre-regering og kun 26 dage efter, at tidligere stats- og udenrigsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og Per Stig Møller (K) var blevet indkaldt til afhøring af kommissionen.

- Det stinker naturligvis af magtfuldkommenhed, vennetjenester og af, at man endnu en gang vil kaste røgslør over brud på folkeretten og vildledning af Folketinget, siger initiativtageren til det åbne brev, Peter Kofod.
Han er skribent og aktivist, og var en af de 26 borgere, der i 2010 fik afslag på at føre sag mod Anders Fogh for grundlovsbrud i forbindelse med krigen. Derudover er han medstifter af whistleblower-organisationen Veron.

Fagforeninger: Alle sten bør vendes

Beslutningen om at lukke kommissionen har ført til en bred vifte af protester. Eksempelvis advarer de to soldaterfagforeninger Hovedorganisationen af Officerer i Danmark og Centralforeningen for Stampersonel advarer mod at lukke kommissionen.

- Når der er tvivl om legaliteten af den danske krigsførelse, falder det tilbage på soldaterne, og det de gør ude i verden. Det er vores holdning, at alle sten bør vendes, så vi kan få det frem i lyset, hvis der er noget, som ikke har været i orden, siger formand for Centralforeningen for Stampersonel Jesper K. Hansen til Information.

Far til dræbt: Dybt skuffet

Johan Kirkmand er far til Bjarke Olsen Kirkmand, der i 2005 blev dræbt af en vejsidebombe i Irak. Også han er dybt skuffet over, at regeringen vil nedlægge Irak- og Afghanistankommissionen.
- Både USA og Storbritannien har undersøgt Irak-krigen. Vore politikere har noget at lære af deres Irak-allierede, siger Johan Kirkmand. Efter sønnens død blev han aktiv i Grundlovskomitéen, der anklagede Anders Fogh for grundlovsbrud for at sende Danmark i krig mod Irak.

Alle disse alvorlige indsigelser burde regeringen og dens støttepartier respektere. Det sker åbenbart ikke, hvilket de bør skamme sig over i meget lang tid!