Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs

Jesper Balle

/ #4703 Ding Gong, ringer der en klokke

2014-01-25 22:27

Angående Kapitaludvidelsen i Dong Energy A/S.
I den kommende tid skal Finansudvalget tage stilling til ovennævnte forslag fra Finansministeren
og dermed indirekte fra Direktion og bestyrelse i Dong Energy.

Forinden vil jeg gerne erindre om, at ovennævnte selskab tidligere blev dannet gennem en omfattende fusion af tidligere danske el-selskaber med henblik på, at den almindelige el-bruger formentlig kunne opnå bedre ensartede og rimelige vilkår for aftagning af deres el-forbrug.

Historien har siden vist sig at Dong har prøvet at gå internationalt med investering i gasenergy,
olienergy, klima og vindmølleenergy alt til skade for den almindelige forbruger i Dong, således at selskabet nu er tvunget til at gå internationalt for at få dækket sine store underskud på deres tabsgivende internationale aktiviteter.

Når man ser på det aktstykke som Finansudvalget i dag skal tage stilling til d. 28/1 d.å. må man derfor gøre sig klar, om man ubetingede vil tiltræde aktstykket, eller om der kan findes alternativer hertil.

Set fra forbrugernes side og dermed den der i det daglige betaler for el-forsyningen er der et ønske om sikkerhed for at det hele ikke igen løber af sporet og at Dongs direktion og bestyrelse ikke på ny går ind i vanvittige internationale aktiviteter, mod at der sker en form for separat adskillelse, således at der opnås en vis form for sikkerhed herimod.

Det kan gøres ved, at de nuværende aktionærer i Dong opretter et adskilt selskab, der alene skal
stå for de internationale visioner, som Dong ønsker at foretage. Det nye selskab skal derfor modtage de 13,6 mia. kr. og, hvor så de nye aktionærer og investorer kan modtage de fornødne senere aktier herfor samtidig med, at Dongs nuværende internationale aktiviteter overføres til det nye selskab.

På den måde har man lukket af for, at det bliver den almindelige forbruger i Dong, der bliver sor
teper og, at Dong forsat gør det, de er blevet sat i verden til, at levere el til den danske forbruger på bedst mulige måde og ikke kaste sig over vilde aktiviteter internationalt.

Såfremt Finansudvalget alligevel følger Finansministerens aktstykke, er det kun rimeligt, at man
om ikke andet prøver, om man ikke kan tilgodese den almindelige el-forbruger i et vist omfang.

Det incitamentsprogram, der er lagt frem for ledelse og medarbejdere i Dong, giver spørgsmålet,
hvorfor ikke inddrage den almindelige el-forbruger. Giv alle el-aftagere/forbrugere i Dong ret til, at købe nye aktier i Dong svarende til det forbrug, som de har aftaget hele det sidste afsluttet forbrugsår,der ligger forud for aktieemissionen.

Det skulle ikke undre mig, at mange el-brugere vil støtte op om, at Dong forsat forbliver på danske hænder i stedet for, at selskabet på den måde overgår på fremmed hænder.