Nejtaktilasylcenteriskørping

Skørping Borger

/ #12 Amys kammerateri med familie juul jensen

2013-09-20 13:32



Referat
..








Dato:


Torsdag, 19. september 2013 - 15:45.


Udvalg:


Økonomiudvalget.


Sted:


Kultur- og Medborgerhuset Kig Ind, Nørager.





301. Etablering af asylcenter i Rebild Kommune







Sagsfremstilling




Med baggrund i stigende indrejsetal for flygtninge er Udlændingestyrelsen i færd med at opskalere på asylområdet.




Udlændingestyrelsen har i den forbindelse rettet henvendelse til Rebild Kommune mhp. et samarbejde om udvidelse af kapaciteten på asylområdet.




Samarbejdet vil foregå med Asylcenter Vesthimmerland som udeoperatør, hvormed Asylcentret køber en række ydelser hos Rebild Kommune.




Samarbejdet vil nærmere indbære:


- Indkvartering af asylansøgere


- Ydelser til børn (0-17 år)


- Sundhedsydelser


- Voksenundervisning


Indkvartering


Udlændingestyrelsen har udtrykt interesse for anvendelse af Rebild Park i Skørping. Centerleder Torben Gregersen, Asylcenter Vesthimmerland og repræsentanter fra Udlændingestyrelsen har i den forbindelse besigtiget bygningens lokaliteter og finder bygningen meget velegnet til formålet, særligt til målgruppen; enlige forsørgere med børn.




Ligeledes lokalområdet vurderes at være meget velegnet til denne målgruppe. Der forventes i alt at være plads til 85 asylansøgere, heraf ca. 40 børn.


Ydelser til børn


Der vil være behov for at kunne tilbyde børnehavepladser og skoletilbud til ca. 40 børn. Pasning for 0 til 2-årige tilbydes ikke asylansøgere.




Børn under 6 år forventes at udgøre størstedelen af børnegruppen, og der vil derfor være størst behov for børnehavepladser. Der skal derudover stilles et antal skoletilbud til rådighed.




For så vidt angår de fysiske lokaliteter til dagpasning og skole bemærkes, at der i givet fald kan være behov for at arbejde med alternative løsningsmodeller til de eksisterende dagpasnings- og skoletilbud.


Sundhed


Der er behov for at kunne tilbyde sundhedspleje og tandpleje. Tandpleje til både børn og voksne vil kunne ydes af Rebild Kommunes tandpleje.




Voksenundervisning


Der er behov for at tilbyde undervisning til voksne asylansøgere.


Borgermøde


Der vil blive afholdt borgermøde i Skørping Idrætscenter tirsdag den 17. september 2013 kl. 17.




Udlændingestyrelsen samt Centerchefen fra Asylcenter Vesthimmerland deltager i borgermødet, og vil forestå informationen omkring Asylcentrets etablering og drift.




Derudover planlægges et inspirationsbesøg til Frederikshavn Kommune med deltagelse af relevante ledelses- og medarbejderrepræsentanter fra Rebild Kommune mhp. at få viden om Frederikshavns erfaringer med samme opgave. Besøget i Frederikshavn vil så vidt muligt ske forud for borgermødet.


Tilsynsforpligtelse og sociale foranstaltninger


Rebild Kommune har tilsynsforpligtelsen med børn i kommunen og vil som kommunal operatør være underlagt underretningsforpigtelsen. Rebild Kommune skal ligeledes - ved behov - forestå en børnefaglig udredning, udarbejde handleplan og træffe afgørelse om foranstaltning.




Der ydes ikke refusion fra Udlændingestyrelsen på myndighedsopgaven men der ydes fuld dækning af udgifter til evt. foranstaltninger.


Yderligere kapacitet på asylområdet


Udlændingestyrelsen ønsker muligvis yderligere udvidelse af kapaciteten på asylområdet - udover et asylcenter i Skørping.




Forvaltningen kan umiddelbart pege på en mulighed, som vil kunne undersøges nærmere:


- Bygning i Nørager. Beliggende i Nørager by og ejet af Boligselskabet Nordjylland




Forvaltningen vil i samarbejde med Udlændingestyrelse og Asylcenter Vesthimmerland undersøge mulighederne for etablering af yderligere pladser til asylansøgere i Rebild Kommune.




Økonomi




Udlændingestyrelsen afholder alle udgifter til indkvartering og underhold, indtil asylansøgerne får opholdstilladelse og overgår til integration i kommunen eller udrejser efter afslag. Fordeling af flygtninge til integration sker på baggrund af de årlige kommunekvoter.




For så vidt angår ydelser til asylansøgere, vil der ske en afregning med Udlændingestyrelsen via Asylcenter Vesthimmerland.




Ydelser inden for dagpasning og skole afregnes med takster pr. dag pr. barn.




Ydelser til voksenundervisning afregnes med takster pr. dag pr. voksne.




Tand- og sundhedspleje afregnes med en fast takst pr. barn uanset behov.




Der ydes ikke refusion til Rebild Kommune ifm. myndighedsarbejde.




Forvaltningen indstiller:





















at


det godkendes, at der med udgangspunkt i den vedhæftede tids- og handleplan arbejdes videre med etablering af asylcenter på det tidligere Hotel Rebild Park i Skørping.








Økonomiudvalget, 11. september 2013, pkt. 268:






Der afholdes borgermøde tirsdag den 17. september 2013 kl. 17. Beslutning i sagen afventer borgermødet. Der afholdes ekstraordinært møde i Økonomiudvalget kl. 15.45 den 19. september 2013.




Ole Frederiksen fandt ikke, at der bør etableres asylcenter hverken i Skørping midtby eller i Rebild Kommune.




Søren Søe-Larsen hilser et asylcenter i Rebild Kommune velkommen men finder placering i Skørping midtby uhensigtsmæssig. Han ønsker i stedet at anvende den ledige bygningsmasse i Kirketerp.




Helle Astrup fandt, at muligheden for etablering på Lynghøj Efterskole bør undersøges.








Beslutning

Det tiltrædes, at der arbejdes videre med etablering af asylcenter som beskrevet.



Hvis byrådet optager sagen på sin dagsorden d.d. indstilles det, at byrådet tiltræder dette.



Søren Søe-Larsen hilser et asylcenter i Rebild Kommune velkommen, men finder placering i Skørping midtby uhensigtsmæssig. Han ønsker i stedet at anvende den ledige bygningsmasse i Kirketerp



Ole Frederiksen finder ikke, at Rebild Kommune kan magte opgaven og at processen omkring borgermødet har været for kort og udemokratisk.

Helle Astrup tilslutter sig indstillingen men finder derudover at muligheden for etablering på Lynghøj Efterskole bør undersøges.






Byrådet




Byrådet

Bilag:

•Notat vedr. etablering af asylcenter i Rebild Kommune - ØK 110913
•Rebild Park - ØK 110913
•Tids- og Handleplan, etablering af asylcenter i Skørping - ØK 110913