Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs


Gæst

/ #7992 GS bryder tavsheden TV2

2014-01-27 12:29

Goldman Sachs: Vi håber aftalen gennemføres snart
Af Hans Redder 27. januar 2014, 12:31
Salget af en stor portion aktier i det statsejede energiselskab Dong Energy er blevet det helt store politiske samtaleemne den seneste uge.

Det skyldes i høj grad en af køberne; den omdiskuterede amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Banken, der af mange er udråbt som en af hovedsynderne i forbindelse med finanskrisen, kommer fremover til at sidde på 19 procent af aktierne samt en række veto-rettigheder i den danske energigigant.
Læs også: Dongs ’redningsmænd’ ejer aktier i Goldman Sachs
Hovedaktøren selv har indtil videre forholdt sig forholdsvist tavs. Men nu understreger Goldman Sachs’ talsperson Sophie Ramsay i en skriftlig kommentar til TV2.dk, at banken snart håber, at processen er afsluttet.
”Af princip ønsker vi ikke at kommentere på den politiske situation i Danmark eller andre lande, men vi håber, at denne proces vil blive afsluttet snarest og lade virksomheden og dens medarbejdere arbejde videre med den vigtige strategi for vedvarende energi. Som tidligere nævnt har ATP, PFA og vi brugt en masse tid og ressourcer på dette betydelige engagement – i alt 11 milliarder kroner – sammen med den danske stat og de eksisterende mindretalsaktionærer, og vi står ved denne vigtige aftale,” lyder det blandt andet i svaret.
Læs også: Her er fagbossernes Dong-mail til Corydon
Efter planen skal aftalen stemmes igennem i Folketingets finansudvalg på torsdag.
Langsigtet?
Blandt de mest markante kritikere af aftalen mellem Goldman Sachs og staten er tidligere statsminister Poul Nyrup. Han anklager den amerikanske bank for at ”suge pengene ud af virksomheder” og at banken har fokus på at tjene hurtige penge.
Læs også: Engell: Corydon er iskold over for Dong-kritik
Ifølge Sophie Ramsay er Goldman Sachs’ aftale dog ikke kortsigtet:
”Vi vil gerne understrege, at dette er en langsigtet investering, og vi støtter ledelsesteamets nuværende strategi på tværs af selskabets aktiviteter, herunder de betydelige investeringer i vedvarende energi. Som du ved, har vi tidligere indgået denne form for årtier langt samarbejde i Danmark og andre lande, og vi ser frem til den fremtidige rejse med DONG Energy og dennes hovedaktionær, både som privat og offentligt selskab.”