Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs


Gæst

/ #569

2014-01-24 06:28

Ekspropriation af Dansk Energi

Den danske energisektor, hér specielt den danske el-produktion, har været drevet under særlige forhold.
De forskellige elselskaber har stort set været offentlige men med en organisatorisk ramme i selskabsform. Elselskaber blev drevet som monopoler uden nogen form for konkurrence. Derfor havde forbrugerne ingen valgmuligheder. Prisfastsættelserne skulle derfor godkendes af offentlige instanser. Det unikke var, at man fik lov til at sætte elpriser så højt, at man kunne spare op til fremtidige kraftværker, transformatorstationer og højspændingskabler mv.
Denne unikke monopoldannelse og offentlige virksomhed som elselskaberne udgjorde, kan man derfor med god ret sige var forbrugernes ejendom, da det var forbrugernes forholdsindbetalinger til monopolet der finansierede produktionsapparatet.
Dette synspunkt fik jeg medhold i fra et advokatfirma dengang debatten vedr. salg af Nesa fandt sted.
Den offentlige elproduktion i Danmark har været karakteriseret af at være særdeles veldrevet og med en generel nødvendig og effektiv langsigtet planlægnings- og vedligeholdelseshorisont.
Der har ingen problemer været i dansk elproduktion der kan retfærdiggøre privatiseringstankegangen. Tværtimod kan elproduktionen generelt siges at have udgjort et mønstereksempel på veldrevet offentlig virksomhed.
Nu vil man sælge ud af den statslige energivirksomhed DONG til Goldman Sachs.
Hér er der i realiteten tale om ekspropriation af værdier der retteligt tilhører forbrugerne. De danske forbrugere sk
al således for anden gang i træk betale deres egne og kapitaliserede værdier der ligger i DONG.
Goldman Sachs var én af de hovedansvarlige banker, der bidrog til den amerikanske- og dermed den internationale finanskrise. Goldman Sachs interesser er og har således altid været profitmaksimering, i et omfang hvor almenvellets interesser tilsidesættes.
Når en bank som Goldman Sachs overtager dele af en national dansk energiproduktion må alarmklokkerne lyde hos ansvarlige danske beslutningstagere, specielt når der medfølger vetorettigheder der rækker langt udover hvad den købte andel retfærdiggør.
Dansk energiproduktion og investeringerne i denne produktion må og skal nødvendigvis tage andre hensyn end absolut profitmaksimering. Langsigtede hensættelser til vedligehold af kraftværker, højspændingsledninger mv. er påkrævet. Energipolitiske mål om omstilling til grøn energi skal et selskab som DONG, som offentlig virksomhed, varetage uden skelen til absolut profitmaksimering. Hér vil Goldman Sachs, som privat spekulativ bankvirksomhed, kunne få afgørende og vidtrækkende negativ indflydelse på hele den danske energiproduktion.
Lad dansk energiproduktion forblive hvor den hører hjemme: i offentlig eje.
De danske beslutningstagere (politikere) forflygtiger deres ansvar om at tjene samfundets interesser bedst muligt.

Thorkil Brodersen