mod vindmøller ved Gammelsø mose / Norfeld


Gæst

/ #6

2016-02-02 22:14

Store vindmøller på Møn er i strid med kommuneplanens retningslinjer om at friholde kystlandskaberne og herregårdslandskaber for store bygninger og infrastruktur anlæg. Møllerne er uforenelige med målsætningerne for Nationalpark Møn, Camønoen og Biosfære Møn projektet.

Den storslåede og stille natur er Møns største aktiv for os der bor her og for turismen, som mange lever af. En forringelse af naturværdierne kan kun bringe os ind i en "ond" spiral, der fører til yderligere fald i folketallet med deraf følgense serviceforringelser. Det forringer livskvaliteten for langt flere end dem der risikerer at blive ramt af vindmøllestøj og visuelle gener.

Nogen synes at vindmøller er flotte, men ingen kan påstå at 150 m høje vindmøller kan skjules i landskabet, der forfladiges ved disse mastodonter, der vil kunne ses fra kysterne omkring Fakse Bugt og fra hele Høje Møn. Det er et forstyrrende element der trækker opmærksomheden væk fra landskaberne.

Både havørn og rød Glente yngler i området. Begge er lovbeskyttede arter, hvis bestande ikke må forringes. Undersøgelser har vist at især stor-vingede fugle kolliderer med møllevingerne og dræbes i stort tal. Møllerne vil komme til at lægge i fugletrækslinjer - bl.a. svaner, gæs og Traner. Dette kan i sig selv medføre at den lovpligige VVM vil udelukke vindmøller på dette sted.
Det er bevist at Støjbekendtgørelsens modeller for beregning af vindmøllestøj ikke svarer til den støj der måles efter vindmøller er opstillet. Det viser betydelige overskridelser af grænseværdierne for støj, der er voldsomt generende for beboere i afstande op til 1,5 km fra vindmøller og mere, afhængig af vindretning og -styrke. Det har medført, stress og sygdom hos naboer mange steder i landet. Støjbekendtgørelsen udelukker kommunens muligheder for at beskytte borgerne mod støj, hvis målinger viser at grænseværdierne overskrides. Det kan kun ske med vindmølleejernes accept.

Ejendomsværdierne forringes i et større område, så man risikerer stavnsbinding og mister muligheden for at optage lån til forbedring og vedligeholdelse af ejendommene. Bygninger risikerer at gå i forfald. Det vil ikke tiltrække de ressourcestærke tilflyttere, som kommunen ellers satser på.