Nej til kæmpe transformerstation i den grønne kile

Ingeniøren

/ #30 Energinet tilsidesætter grundlov

2013-06-04 13:04

Energinet.dk har fået til opgave at stå for ilandføringsanlægget fra havmøllerne mellem Djursland og Anholt.
Der har været afholdt et borgermøde i marts i år og den 16. december 2009 var sidste frist for indlevering af forslag og ideer til ilandføringsanlægget.
Energinet.dk, ved Jens Christian Hygebjerg, ønsker ikke at benytte det allerede nedgravede tracé med 2x170 kV kabler fra år 2000 mellem Åstrup og Mesballe med begrundelsen, 'men af hensyn til eventuelle graveskader mv. vil det være en for stor risiko at have kablerne til at løbe parallelt på denne strækning'. I stedet ønskes at etablere et helt nyt og længere tracé få kilometer nordligere end tracéet fra år 2000. Det skal bemærkes, at Grenaas forsyningssikkerhed alene klares med 3x60 kV. Grenaas behov er 33 MW.
Da Energinet.dk ikke har villet/kunnet komme med dokumenterede tal på, at der er behov for endnu et nyt kabel og fordi miljøreglerne tilsidesættes ved at etablere endnu et transitvekselstrømstracé i en unik og uberørt natur, har jeg tillige med naboer og genboer meddelt Energinet.dk, at de ingen adgang har til vore matrikler, hvilket Jens Christian Hygebjerg ikke vil respektere ud fra følgende antagelse: At ''Energinet.dk har hjemmel i loven til at ekspropriere til de aktuelle anlæg''.
Anbefalingerne fra EA Energianalyse om at bruge HVDC til ilandføring af havmøllestrøm ønsker Jens Christian Hygebjerg heller ikke at efterleve.
Miljø- og Energiministeren besvarede den 2. juni 1998 spørgsmål, der blev stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg:
Spørgsmål 126
”Kan et distributionsselskab ekspropriere til nye linjeføringer uden at kunne dokumentere et reelt behov?”
Svar:
”Nej. Ifølge Lov om elektriske stærkstrømsanlæg og elektrisk materiel kan boligministeren, når almenvellet kræver det, tillade ekspropriation til anlæg for produktion, transmission og distribution af elektricitet.”