BEVAR DEN DIREKTE TOG-FORBINDELSE FRA STRUER TIL KØBENHAVN
NEJ TIL FORRINGET KOLLEKTIV TRANSPORT I MIDT- OG VESTJYLLAND OG AFKOBLING AF EN HEL LANDSDEL
Den direkte togforbindelse fra Struer over Holstebro og Herning til København kan fra 2030 være fortid.
Hvis Transportministeren og et flertal på Christiansborg vælger ikke at prioritere strækningen mellem Struer og Vejle, når man udfaser IC3 (dieseltog) og indfaser IC5 (elektronisk tog), vil det ikke længere være muligt at tage toget direkte fra København til Struer uden skift i Vejle.
Det frygter vi vil betyde en forringelse af den kollektive transport i Midt- og Vestjylland og skade forbindelsen mellem en hel landsdel og resten af Danmark. Stabil togdrift og infrastruktur på tværs af landet handler om et Danmark i balance. Det handler om grøn omstilling, om mindre trængsel på vejene og om muligheder for bosætning og turisme i alle landsdelene.
I et notat fra DSB til Transportministeriet 31. oktober 2024 præsenteres fire scenarier for en fremtidig togforbindelse mellem Struer og København, når indfasningen af IC5-tog forventes udført i 2030.
IC5 togene, der afløser IC3 togene, kan kun køre på køreledningerne. Og dem lader transportministeren og Folketinget kun til at ville betale for etablering af på Sjælland og mellem landets største byer. I notatet står der, at det vil have ”en negativ samfundsøkonomisk nettonutidsværdi på mellem -1,86 og -4,55 mia. kr.” at bevare den direkte togforbindelse mellem Struer og København. Notatet fokuserer altså kun på de kortsigtede økonomiske implikationer af en etablering og tager ikke højde for andre parametre, som f.eks. de forskellige scenariers ”klima- og miljøpåvirkning”, eller hvordan det vil påvirke den lokale vækst og udvikling i Vestjylland på den lange bane, hvis den direkte forbindelse afvikles.
Lad os bevare en vital forbindelse. Ellers går både geografisk balance og den grønne omstilling tabt
Vi ønsker, at politikerne bevarer den direkte forbindelse mellem Struer og København efter 2030, så Midt- og Vestjylland ikke hægtes af udviklingen.
Vi forventer, at transportministeren og politikerne på Christiansborg vil forholde sig til:
1. Hvordan en tabt forbindelse stemmer overens med regeringens ønsker om et ’Danmark i balance’ og om ”styrket vækst i landdistrikterne, købstæderne og Danmarks landsbyer”
2. Hvordan afviklingen forventes at påvirke fremtidens kollektive transport i Midt- og Vestjylland, hvor borgerne længe har måtte affinde sig med forsinkelser og aflysninger, hvilket allerede har ført til en udbredt brug af privatbilisme.
3. Hvordan forringelsen af togforbindelsen mellem en hel landsdel og resten af Danmark hænger sammen med regeringens og folketingets mål om at løse klimakrisen og skabe mere grøn mobilitet.
Kilder:
- Notatet fra DSB til Transportministeriet: Rapport om batteritog i landsdelstrafikken (trm.dk)
- Oversigt over nuværende planer for elektrificering: Når IC3-togene sælges, har DSB ikke længere tog, der kan køre direkte på tværs af landet (danskjernbaneklub.dk)
Kathrine Dalsgaard Kontakt forfatteren af dette andragende