Støttebrev til voldtægtsoffer

Vi er en gruppe mennesker, som er forfærdede over frikendelsen torsdag den 21. april af tre unge mænd i sagen om gruppevoldtægt af en 17 årig pige til en ungdomsfest i Herfølge. Vi har derfor skrevet et åbent brev til støtte for pigen:

Kære unge kvinde.

Det der er sket med frikendelsen af dine overgrebsmænd er rædselsfuldt, horribelt og forfærdeligt. Vi håber, at du kan finde trøst i, at du ikke er alene. Du er en del af en trist statistik med 4-500 anmeldelser af voldtægt årligt i Danmark, hvoraf kun en femtedel ender med dom og desuden et meget større mørketal af voldtægter på skønnet mere end 3.000.

Du er også en del af et samfund og en kultur, hvor drenge lærer at det at overskride andres grænser er okay, og piger lærer, at det at deres grænser overskrides, skal de "slappe af" med og ikke være "snerpede" eller "hysteriske". Der går en lige linje fra rå seksualisering af kvindekroppe i reklamer og grænseoverskridende sangtekster som fx ”Blurred Lines”, til delinger af nøgenbilleder uden samtykke og til al den tilgængelige porno, som ikke er realistisk - og videre til den måde de unge mænd i sagen opførte sig.

Vidste de ikke bedre? Det tror vi nok de gjorde, men omvendt er de også en del af den kultur, som ikke respekterer, at det ikke kun handler om at ”et nej er et nej”, men også om at ”hvis der ikke er sagt klart og tydeligt ja, så er det et nej”.

Der er undersøgelser, der viser at et offer for overgreb ofte går i chok, og ikke er i stand til at forsvare sig eller sige fra. At offeret ovenikøbet nogle gange bliver så bange og forvirret, at hun/han bliver passivt eller måske endda forsøger at være medgørligt for ikke at blive udsat for noget endnu værre.

Du skal vide, at du ikke er alene, og at det IKKE var din skyld. Det var dem, der overskred grænser, og dem der skal leve med at have begået den største forbrydelse af alle – (forsøge) at ødelægge et andet menneskes liv.

Vi er mange der støtter dig og mange, der føler med dig. Vi føler, at du ikke blot har været udsat for et skrækkeligt overgreb fra de unge mænd, men også fra et retssystem, som ikke har lyttet, og er blindt for, at de unge mænd har begået en forbrydelse, som nu understøttes af systemet selv, og dermed spiller fallit.

Vi håber, at du vil komme videre i dit liv med så få traumer som menneskeligt muligt, men ved det er svært, og håber du kan finde en trøst I, at vi er mange, der tror på dig.

Vi håber også, at vi engang i fremtiden får et retssystem, der ikke føjer endnu et overgreb til rækken, når voldtægtsofre finder modet frem og anmelder dem, der har begået overgrebet og dermed lægger hele deres liv i systemets hænder. Endelig håber vi på en ændring af samfundskulturen, så unge mænd og kvinder ikke skal være bange for at gå i byen, fordi samfundet har vedtaget, at hvis du ikke er i stand til at sige nej så har du sagt ja…