Alle kan leve af planteføde – også børn


Resumé:
SKRIV UNDER HER, hvis du som borger er bekymret over, at myndighederne svigter mange vegetariske/veganske familier, dels ved manglende rådgivning, dels ved manglende respekt for deres etiske overbevisning.

De danske myndigheder bør enten anerkende, at planteføde er fuldt ernæringsmæssigt dækkende for alle livsstadier, eller i det mindste påtage sig det ansvar, som ligger i at rådgive familier konstruktivt og sikre, at deres valg respekteres i daginstitutionerne – også når de vælger at leve udelukkende af planteføde.

NB: Hvis du oplever tekniske problemer ifm underskriften, så prøv evt at bruge en anden browser (Chrome, Mozilla, IE, etc).

Skriv-under.png

Uddybning:
I december 2016 gentog den amerikanske diætistforening deres vurdering, at veltilrettelagt vegetarisk kost, herunder også vegansk kost, er passende for alle livsstadier: ”These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes” (Kilde: Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704). Sådan har deres vurdering været i mange år.

I Danmark er situationen beklageligvis en anden. Myndighederne er forbeholdne overfor en vegetarisk kost med sparsom eller ingen brug af mælkeprodukter og æg til spædbørn og er derudover kritiske overfor konstruktivt at vejlede forældre, der ønsker at leve kun af planteføde.

Mange forældre føler sig derfor dårligt rådgivet af myndighederne om noget så vitalt som at tilrettelægge deres barns ernæring sundhedsmæssigt fornuftigt, samtidig med at de kan følge deres etiske overbevisning. Det har af og til alvorlige konsekvenser for de familier, som ikke modtager ordentlig rådgivning.

De danske myndigheders holdning har endvidere den konsekvens, at forældre, som ikke ønsker, at deres børn indtager mælkeprodukter, typisk afkræves lægeerklæringer af de daginstitutioner, hvor deres børn går. Når lægen så nægter at udstede en lægeerklæring, betyder det, at familiernes etiske overbevisning ikke bliver respekteret.

Dansk Vegetarisk Forening (DVF) har altid arbejdet for at oplyse om, at planteføde er fuldt ernæringsmæssigt dækkende.

DVF mener, at tiden nu er kommet til, at de danske myndigheder enten anerkender dette, eller i det mindste påtager sig det ansvar, som ligger i at rådgive familier konstruktivt og sikre, at deres valg respekteres i daginstitutionerne – også når de vælger at leve udelukkende af planteføde.

DVF sætter i disse uger og de kommende måneder fokus på dette gennem møder med både embedsmænd, forskere og politikere og ved at føre kampagne for, at budskabet når ud til flest muligt.

SKRIV UNDER HER, hvis du som borger er bekymret over, at myndighederne svigter mange vegetariske/veganske familier, dels ved manglende rådgivning, dels ved manglende respekt for deres etiske overbevisning.

På forhånd tak for din underskrift. Vi lover, at vi vil gøre, hvad vi kan, for at de mange stemmer bliver hørt.

-
NB: Når du har skrevet under, får du sendt et link til at bekræfte underskriften - husk at klikke på dette, ellers tæller din underskrift ikke med.


Dansk Vegetarisk Forening    Kontakt forfatteren af dette andragende