Nej tak til isolerede arrangementer på Munkensdam Gymnasium

Ledelsen på Munkensdam Gymnasium i Kolding udstedte d. 26-11-2013 et manifest vedrørende rygning til arrangementer på matriklen. Manifestet lyder således:

”Til denne fest er det imidlertid kun muligt at trække frisk luft i gården mellem blok 4, 5, 7 og 8. Det giver en udfordring for rygerne, som der dog er tænkt på i disse juletider. For rygerne arrangeres ”gruppe-rygning” ved cykelstien hver hele time. De der vil ryge melder sig blot kl. 21, 22, 23 eller 24 ved dørmanden og følges med denne til cykelstien og tilbage igen efter 10-15 minutter. Baggrunden er at vi gerne vil holde festen indenfor bygningernes rammer og det betyder desuden at forlader man bygningerne forlader man også festen.” - Jørn A.

Formålet er tydeligvis for at centralisere festlighederne på skolens areal og det er med disse informationer der er givet til offentligheden, at dette dokument skrives.

Rygning er en veldokumenteret sundhedsrisiko, der oplyses i vidt omfang, sågar også på cigaretpakkerne. Deraf kan det konstateres at det IKKE er mangel på oplysning der driver dagligdags- såvel som festrygerne. Det er en simpel lyst eller afhængighed, som udelukkende kan tilfredsstilles ved hjælp af rygning. Dette gælder for både hverdagen og festlige arrangementer. Men da problemet ifølge manifestet ikke bunder i hverken en sundhedsrisiko eller frygt for gruppepres, er det derimod det faktum at folk forlader skolens areal, og dermed (ifølge ledelsen) frasiger sig viljen til festen. Dette giver i sig selv megen mening. Man forlader arealet = man forlader arrangementet på arealet.

Der hvor problemerne opstår, er hos dem er ryger. Det er også et velkendt faktum at man i hverdagen, heller ikke må ryge på skolens areal, og derfor henføres til stien, nærtliggende til skolen. Denne ordning virker relativt gnidningsfrit, og skaber ikke komplikationer for rygerne. Men vi bliver ikke fortalt i hverdagen at man ikke skal komme tilbage, hvis man forlader skolens matrikel. Der er indtil videre ikke oplyst en grund til at det kan skabe komplikationer, hvis folk forlader matriklen, men der er imidlertid kun skabt et forbud.

Muligheden for rygning er der tilsyneladende stadig, men kun i bestemte tidsrum. Dette vil skabe komplikationer for de rygende festdeltagere, da de skal tilrettelægge deres rygepauser, alt efter festen - hvilket markant forringer deres positive oplevelse af festen - og man holder vel fest for at have det sjovt?

Dette opfattes som diskrimination fra rygernes side af, da vores eget livsstilsvalg skal ses ned på og deraf lave ordninger, som er lig metoderne for fængselsindsatte. (Bevogtet opsyn og 10-15 minutter udenfor).
Dette skaber en separation, både fysisk og psykisk for rygerne. Kan det virkelig passe at en ordning, der reelt set kun har til formål at ”bevare eleverne på skolens fysiske mure”, skal eksludere rygerne fra andre festdeltagere?

Så vidt vi er informeret går skolens ”areal” ned til cykelstien og inkluderer også parkeringspladsen. Rygerne kan også umuligt stå til ansvar for andres handlinger (eksempelvis at gemme alkohol i buskområderne). Vi foreslår derimod dette regelsæt som en mulig løsning:

 

§1. Enhver ryger har sit eget ansvar, for at overholde kapitel 1, §2 i Loven om Røgfrie Miljøer (2007)

§2. Rygning skal ses som et livsstilsvalg, og ikke en social eksklusion. Rygning skal deraf ikke straffes ligeså som udeblivelse af arrangementer.

§3. Rygning anses som værende en pause, og især til arrangementer kan dette være veltrængt, da der ofte ikke er plads ved de borde der er stillet til rådighed. Skolen skal ikke opfordre til konstant dans, men opfordre til moderation - Deriblandt også rygning.

§4. Rygerene skal ikke stilles uret for andre folks gerninger i det fri.

§5. Rygning er et personligt tilvalg - deraf også et fravalg (Ingen tvinger nogen til at ryge der siger nej)


Simon Stenroos Lorentzen    Kontakt forfatteren af dette andragende