stop wifi i folkeskolen/børnehaver og vuggestuer

Kontakt forfatteren af dette andragende

Dette debatemne er skabt automatisk af underskriftindsamlingen stop wifi i folkeskolen/børnehaver og vuggestuer.


Gæst

#1 Godt initiativ

2013-04-16 23:34

Hvor er det dejligt at se at der endelig er ved at ske en stigende og tiltagende interesse inden for brugen af trådløs teknologi på skoler og institutioner.
Det er ganske foruroligende at vores sundhedsmyndigheder slet ikke er på forkanten og i trit med alle de videnskabelige undersøgelser, der rent faktisk forelægger omkring skadeeffekterne, således at de lige nu udsætter alle vores børn for en potentielt tikkende bombe af sundehedsfare.


Det haster absolut med moden og ansvarlige tiltag - hvor der er brug for konkret handling, for hvordan vi kan beskytte vores børn der er sårbare og de mest udsatte.


Det er børn, unge, syge unge og gamle der først og fremmest rammes, men også lærer ansatte bliver også udsat.


Jeg håber inderlig at denne folkelige underskriftindsamling er med til at skabe fokus og pres på vores politikere der tager disse beslutninger, at de NU lytter til os borgere der rammes og tager os alvorligt, så vi ikke længere udsættes for helbredskadelige risiko.

Hvis der ikke sker noget nu, vil vores samfundstrukturs infrastruktur være "ikke fungerende" hvor vores børn vil vokse op, enten have problemer med deres fertilitet, kunne få permanente DNA-skader - nerologiske skadeeffekter, helbredsskader eller i værste fald kunne udvikle kræft.

Det er de barske fremtidsudsigter af kendsgerninger, DERFOR HANDLING NU!


De bedste hilsner
Berith Zenia Fagergaard


Gæst

#2

2013-04-17 08:32

Tak for denne underskriftsamling. Håber at mange ser den og begynder at tænke!

Gæst

#3 Netværk omkring emnet ?

2013-04-18 21:45

Er der nogen der kender til netværk der gør noget ved det ud over denne underskriftindsamling? Det ser ud til at det ikke er den enkelte skole der beslutter det, som jeg troede, men sker i hele landet, det er jo ekstra uhyggeligt.... Hvis nogen kender netværk hvor det er muligt for forældre og almindelige samfundsborgere at dele info og gøre noget konstruktivt, så sig til :-)
De bedste hilsener,
Fiona Andersen, Ry


Gæst

#4 Re: Netværk omkring emnet ?

2013-04-18 23:01

#3: - Netværk omkring emnet ?

Hej Fiona..

Vi har et netværk lige nu inde på facebook der hedder: brug af trådløs teknologi på skoler og i institutioner, hvor vi prøver at mobiliser os og støtte og styrke hinanden hvordan vi konkret kan hjælpe hinanden.

https://www.facebook.com/Zenia1?ref=tn_tnmn#!/groups/SkadeligTraadloesTeknologi/?fref=ts

 

Hvis du har lyst, er du hjertelig velkommen i vores gruppe.

Mads Wedel-Ibsen og jeg er administrator for gruppen.

 

Med venlig Hilsen

Berith Zenia Fagergaard

 

 


Gæst

#5 Svar til Fiona Andersen

2013-04-18 23:13

Hej Fiona Andersen, der er en Facebook gruppe her

www.facebook.com/login.php?next=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgroups%2FSkadeligTraadloesTeknologi%2F

Du kan også bruge forældre intra til at sende beskeder til alle de andre forældre på dine børns skole, send dem et link til denne underskrift indsamling.

Udover det, kan du gå på gaden og oplyse folk med foldere som findes her

www.helbredssikker-telekommunikation.dk/r%C3%A5dets-informationsmaterialer

www.ehsf.dk/materiale.htm

Du kan give de andre forældre en kopi af dette

Jeg har desværre konstateret at der er kommet trådløst internet i børnenes skole klasser, måske ville de fleste sige det var der rart, men vi er flere og flere der har sat sig ind i konsekvenserne af det trådløse samfund, først vil jeg gøre dig opmærksom på at det er pulserende elektromagnetiske felter vi har at gøre med når vi snakker mobilstråler og stråler fra Wifi/trådløst modem, kroppens celler bliver slidt på grund af friktionen fra de pulserende elektromagnetiske felter, jeg vil også henvise til manuellen til nogle bærbare computere, hvori der står at der minimum skal være 20cm mellem brugeren og den trådløse enhed i computeren i følge producenten, så når der er tændt for 25 computer og et trådløst modem, så er der gang i 26 trådløse enheder og der ved er der rigtig meget trådløs stråling i klasselokalet,
Der er flere lande der har valgt at fjerne trådløs internet på børnenes skoler på baggrund af disse informationer, WHO har klassificeret trådløs stråling som mulig kræftfremkaldende, så ud fra deres undersøgelser må man jo gøre brug af sikkerheds princippet, stort set alle lande har taget stilling til faren ved trådløs stråling og beskytter børnene, da de op tager 60% mere stråling end voksne, bare ikke Danmark, men det kommer vi jo automatisk til når flere bliver opmærksomme på dette problem, jeg vil også gøre opmærksom på at godkendelsen af trådløst teknologi kun ligger i om mobilstråler var kraftige nok til at kunne varme en pose med saltvand og ikke om kroppens celler ville reagere negativt. Sundhedsstyrelsen skriver følgende på deres side "Der er dog fortsat mangel på viden på væsentlige områder, herunder eventuelle langtidseffekter og i særdeleshed eventuelle effekter på børn og unge. Der kan derfor være grund til at give befolkningen mulighed for at kunne vælge at være forsigtig med udvalgte eksponeringer" så er det jeg spørger på hvilket grundlag er det blevet vurderet sikkert at installeret trådløst internet på børnenes skoler ? har de en forsikring der dækker hvis vores børn tager skade " nej det har de ikke for der er ingen forsikring der vil dække imod det, hvorfor mon " Hvordan ville du have det hvis du ikke reagerede på denne info og senere fandt ud af børnene havde taget skade af det trådløse internet, ville det så ikke være bedre at droppe det helt på skolerne. Problemet går jo ikke væk selvom man stikker hovdet ned i jorden.

Gæst

#6

2013-04-18 23:14

Der er alt for mange uafklarede forhold med hensyn til langtidsvirkninger fra elektromagnetisk stråling, som både wifi og mobiltelefoner i stigende grad bevirker. Frankrig har som det første europæiske land forbudt brugen af trådløse netværk (wifi) i landets skoler med henvisning til skadevirkninger målt i laboratorieforsøg. Den store iver, som dels handler om tilgængelighed og samtidig bekvemmelighed, overskygger endnu tanker om, hvordan det påvirker mennesker. Sundhedsmyndighederne har tidligere udsendt brochurer, som henstiller til forældre at udvise omtanke i forhold til børns brug af mobiltelefoner. Gad vide om man tror wifi er noget andet, - eller det handler nok mere om manglende omtanke og overdøvende markedsføring fra producenternes side, - kombineret med førnævnte iver efter at skyde magelige genveje til netadgang. Lad os mobilisere sagkyndige forskere og netværke for at vække myndighederne og hinanden. DET HASTER! kærlige hilsner Niels

Gæst

#7 Hej Niels

2013-04-18 23:21

myndighederne ved besked men gør intet, det er lige det der er problemet, og det er derfor WE THE PEOPLE må beskytte vores børn.

Gæst

#8 Re: Hej Niels

2013-04-19 10:33

#7: - Hej Niels

Hejsa..

 

Vi har udarbejdet en skrivelse en "ikke samtykke erklæring" som kan udleveres til skoler og institutioner, hvis man som forældre/pårørende hvis man som forældre gerne vil have frabedt, at ens barn udsættes for denne skadelige trådløse teknologi.

Sætter den derfor ind her, til fri afbenyttelse:

https://docs.google.com/file/d/0B_8gTptc7Fc3UVJDYVNkbVpmSVU/edit?pli=1

Med Venlig Hilsen

Berith Zenia Fagergaard


Gæst

#9 Tak for info om netværk :-)

2013-04-19 13:22

Tak for jeres anbefalinger af facebooknetværk, som jeg har tilsluttet mig :-)

Med venlig hilsen
Fiona Andersen


Gæst

#10 Linket i underskriftindsamlingen er forældet

2013-04-19 13:24

Jeg er blevet gjort opmærksom på at det link der er i underskriftindsamlingen er til en undersøgelse af trådløs teknologi i militæret i 70'erne der forlængst er forældet. Nutidens teknologi er anderledes. Jeg anbefaler at linket skiftes ud med Europarådets anbefaling som jeg fandt på Rådet for Helbredssikker Telekommmunikations side, eller lignende seriøse og læselige kilder.
http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk/europarådet
Med venlig hilsen Fiona

Gæst

#11 Hej Fiona

2013-04-19 14:14

Det er alt sammen trådløs stråling

Gæst

#12 Det er alt sammen trådløs stråling

2013-04-19 14:19

Det er alt sammen trådløs stråling ( elektromagnetiske pulserende felter )

Gæst

#13

2013-04-20 08:39

Jeg synes initiativet er super godt og håber derfor at MANGE vil skrive under. Har selv skrevet lidt om emnet mobilstråling på min blog www.sundheds-info.dk: http://sundheds-info.blogspot.dk/p/mobilstraling.html De venligste hilsener Flemming
Martin Nielsen

#14 Opfordring

2013-04-20 11:46

Jeg har sendt mails til de fleste partier om dette problem, og det eneste parti som meldte tilbage og sagde noget positivt, var Liberal Alliance, som mente at det skulle være op til de enkelte skoler om de ville have trådet eller trådløst internet, i dag er det ved lov, at alle skoler skal have trådløst internet, skolerne må ifølge loven ikke nøjes med et internet kabel sat til pc´erne.

Så jeg vil opfordre alle til at sende mails om dette problem til Liberal Alliance, da de måske kan presses til at tage denne debat op i det offentlige rum

Email til Liberal Alliance er: anders.samuelsen@ft.dk

VH

Martin Nielsen

Gæst

#15 Re: Opfordring

2013-04-20 21:49

#14: Martin Nielsen - Opfordring

Hej Martin..

Nej der er ikke en lov om trådløs netværk, men en samlet beslutning om digtalisering på alle skoler, som ikke fortæller at det skal være trådløst

Mange af os ligger inde med svar skrivelser fra Ministeriet for sundhed og forebyggelse,- hvori de skriver: At det er op til skoler og forældre hvorvidt de vi vil begrænse eller helt udelukke trådløst teknologi...

Du må gerne hvis du ønsker dette,-  få min skrivelse, som jeg kan sende pr mail.

Du kan få kontakt til mig via denne hjemmeside www.solstrålen-helsekost.dk

 

 

Med Venlig hilsen

Berith Zenia Fagergaard


Gæst

#16

2013-04-20 22:03

Tak fordi dette vigtige emne tages op. vi skal lære, at forstå at stålinger fra mobil og trådløs er FARLIGT. Har selv været mobilfri i 2 år, og kan kun skrive under på, at dtrådløs netværk og mobilstråler påvirker vores krop - psyke og helbred. STOP DET NU
hanne

Gæst

#17 Re: Re: Opfordring

2013-04-20 23:17

#15: - Re: Opfordring

Ok, jeg fik bare en anden melding fra Esbjerg kommune.

Tak for info.

 

VH

 

Martin Nielsen


Gæst

#18 Re: Det er alt sammen trådløs stråling

2013-04-22 12:15

#12: - Det er alt sammen trådløs stråling

ja det ved jeg - og dog giver det større troværdighed at bruge nye kilder!

Jeg hørte for en del år siden en forsker på området (Sianette Kwee, som afgjort ser problemerne i mobilstråler, også på dyrs helbred) fortælle at mobilindustrien godt ved der er et problem og derfor arbejdede på at mindske det. Og der er stadig et problem. Så nye kilder gør at underskriftindsamlingen virker mere seriøs og dermed troværdig.


Gæst

#19 Re: Re: Det er alt sammen trådløs stråling

2013-04-22 12:28

#18: - Re: Det er alt sammen trådløs stråling

Hej, der er jo links til 2 hjemmesider hvor folk kan læse om emnet, når man poster meget på en gang, læser folk ikke altid hele teksten, så derfor er der kun en kort info tekst, men jeg sætter lige det omtalte ind.

 

VH


Gæst

#20 Re: Re: Det er alt sammen trådløs stråling

2013-04-22 13:34


Gæst

#21

2013-04-24 14:24

Det er utrolig arrogant at påstå man ved mere end nogle der arbejder med det alle døgnets timer fordi man kan læse tilfældige ting online. Sundhedsstyrelsen har jo ikke nogen interesse i at gøre befolkningen skade. Sæt jer ind i tingene. Så kan vi diskutere de reelle farer bagefter.
Berith Zenia Fagergaard

#22 Fremlæggelse af oplæg af 2 anerkendte psykologer omkring neurologiske skader som følge af EMF.

2013-04-24 14:56

Her er bilag til de to psykologers skrivelse. Kan desværre ikke finde en smartere måde at lægge de to lange skrifter ud på siden her.

BILAG
BILAG 1: Oversigt over referencer, der er henvist til (s. 1-4)
1) www.helbredssikker-telekommunikation.dk
2) BioInitiative Working Group: "A Rationale for Biologically-based Exposure Standards for Low-intensity
Electromagnetic Radiation", 2012, www.bioinitiative.org
3) Lai H (2009): "Evidence for Effects on Neurology and Behaviour" i Bioinitiative Report Pathophysiology 16,
4) Aldad TS, Gan G, Gao XB, Taylor HS (2012): "Fetal Radiofrequency Radiation Exposure from 800 - 1900 MHz - Rated Cellular Telephone Affects Neurodevelopment and Behaviour in mice". Scientific Reports 2:312
5) Buchner K, Eger H (2011): "Veränderung Klinisch bedeutsamer Neurotransmitter unter den Einfluss modulierter hochfrequenter Felder - Eine Langzeiterhebung unter lebendnahen Bedingungen". Umwelt-medizin-gesellschaft, 24 1
6) Divan HA, Kheiferts l, Obel C, Olsen J (2008): "Prenatal and Postnatal Exposure to Cell Phone Use and Behavioral Problems in Children", Epidemiology, volume 19, number 4
7) Divan HA, Kheiferts l, Obel C, Olsen J (2012): "Cell Phone use and behavioural problems in young children". J Epidemiol Community Health 66:524-529
8) Behari J (2009): "Biological Correlates of Low-level Electromagnetic Field Exposure" i Ballantyne B, Marrs T, Syvertsen T (Eds): "General and Applied Toxicology", 3. edition Wiley, Chichester, UK, 2631-2654
9) Nittby, H, Brun A, Eberhart J, Malmgren I, Persson BR, Salford LG (2009): "Increased blood-brain barrier permeability in mammalian brain 7 days after exposure to the radiation from a GSM-900 mobile phone". Pathophysiology 16(2-3):103-12.
10) Nittby H, Brun Am Strömblad S, Moghadam MK, Sun W, Malmgren L, Eberhart J, Persson BR, Salford LG (2011): "Non-thermal GSM and ELF effects upon rat BBB permeability". Environmentalist 31:140-256.
11) Salford LG, Brun AE, Eberhart JL, Malmgren L, Persson BRR (2003): "Nerve Cell Damage in Mammalian Brain after Exposure to Microwaves from GSM Mobile Phones". Environmental Health Perspectives, Volume 111, number 7.
12) Belpomme D (2010): " Le syndrôme d'intolérance aux champs électromagnétiques (SICEM)": ARTAC (Association Recherche Thérapeutique Anti-Cancéreuse 2010. www.artac.info.
Dansk oversættelse: www.ehsf.dk
13) Dutta SK, Gosh B, Blackman CF (1989): "Radiofrequency radiation-induced calcium efflux enhancement from human and other neuroblastoma cells in culture". Bioelectromagnetics 10:197-202.
14) Cardis, E, Armstrong BK, Bowman JD, Giles GG, Hours M, Krewski D, Mcbride M, Parent ME, Sadetzki, S, Woodward A, Brown J, Chetrit A, Figuerola J, Hoffmann C, Jarus Hakak A, Mentestrug L, Nadon, L, Richardson L, Villegas R, Vrijheid M (2011): "Risk of braintumours in relation to estimated RF dose from mobile phones: results from five Interphone Countries". Occupational and Environmental Medicine
15) Levis AG, Minicuci N, Ricci P, Gennaro V, Garbisa S (2011); "Mobile phones and head tumours. The discrepansies in cause-effect relationships in the epidemiological studies - how do they arise?" Environmental
1
Health 10:59.
16) Hardell L, Carlberg M, Hansson-Mild K (2006): "Pooled analysis of two case-control studies of cellular and cordless telephones and the risk of benign brain tumours diagnosed during 1997-2003". Int J Oncol 28:509-518.
17) Hardell L, Carlberg M, Hansson-Mild K (2006): "Pooled analysis of two case-control studies of cellular and cordless telephones and the risk of malignant brain tumours diagnosed during 1997-2003". Int Arc Occup Environ Health 2006, 79:630-639.
18) Sanders AP, Schaefer DJ, Joines WT (1980): "Microwave effects on energy matabolism of rat brains". Bioelectromagnetics 5:63-70.
19) Aschermann P et al. (2002): "Handys Beeinflussen die Gehirnactivität". Journal of Sleep Research.
20) Volkov ND et al (2011): "Cell Phones affect Brain Activity". Jounal of the American Medical Association (JAMA) 305(8) 808-814.
21) Fragopoulou AF, Militidous P, Stamatakis A, Stylianopoulou F, Koussoulakos SL, Magaritis LH (2010): "Whole body exposure with GSM 900 MHz affects spatial memory in mice". Patophysiology 17m 179-187.
22) Davanipour Z, Sobel E (2009): "Magnetic Field Exposure: Melatonin Production; Alzheimers Disease; Breast Cancer" i BioInitiative Report, Pathophysiology 16.
23) Rea WJ, Pan Y, Yenyves EJ, Sujisawa I, Samadi N, Ross GH (1991): "Electromagnetic Field sensitivity". Journal of Bioelectricity 10(1&2):241-256.
24) Blank M, Goodman R (2009): "Electromagnetic Fields stress living cells". Pathophysiology 16 71-78.
25) Fragopoulon AF, Samara A, Antonelou M, Xanthopoulon A, Papadopoulou A, Vougas K, Koutsogiannoloulou E, Anastasiadou E, Stravopodis DJ, Tsangaris GT, Margaritis JH (2012): "Brain proteome response following whole body exposure of mice to mobile phone or wireless DECT base radiation". Electromagnetic Biology and Medicine 1-25.
26) Havas M, Marrongelle J, Pollner B, Kelly E, Rees CRG, Tully L (2010): "Provocation study shows microwave radiation from 2,4 GHz cordless phone affects automatic nervous system" i "Non-Thermal Effects and Mechanisms of Interaction Between Electromagnetic Fields and Living Matter". An ICEMS Monograph, Ramazzini Institute, European Journal of Oncology, Vol 5.
27) Lyskov E, Sandström M, Mild KH (2001): "Provocation study of persons with perceived electrical hypersensitivity and controls using magnetic field exposure and recording of electrophysiological characteristics". Bioelectromagnetics 22(7):457-462.
28) Sandström M, Lyskov E, Hörnsten R, Mild KH, Wirklund U, Rask P, Klucharec V, Stenberg B, Bjerle P (2003): "Holter ECG monitoring in patients with perceived electrical hypersensitivity". International Journal of psychophysiology 49 (2003)227-235.
29) Von Klitzing (umweltphysikalische Messungen GbRm Wiesenthal). www.umweltphysik.com
30) Landgrebe M, Hauser S, Langguth B, Frick U, Hajak G, Eichammer P (2007): "Altered cortical exeitability in
subjectively electrosensitive patients results of a pilot study. J. psychoson Mar 62(3): 283-8.
31) Landgrebe M et al. (2008): "Cognitive and neurobiological alterations in electromagnetic hypersensitive patients: results of a case-control study". Psychol. Med Mar 26:1-11.
2
32) McCarthy DE, Carruba S, Chesson AJ, JR, Frilot C, Gonzales-Toledo E, Marino AA (2011): "Electromagnetic Hypersensitivity: Evidence for a Novel Neurological Syndrome". International Journal of Neuroscience 00,1-7.
33) Mueller CH, Krueger H, Schierz C (2000): "Project Nemesis: Double-Blind Study on Effects of 50 Hz EMF on Sleep Quality and Physiological Parameters in People Suffering from Electrical Hypersensitivity". IHA Swiss Federal Institute of Technology ETH, 8092 Zürich, Switzerland.
34) Arnetz et al, (2007): "GSM Radiation Disrupts Sleep: An Emerging Low-Level Effect".
35) Becker RO (1990): "Cross Currents - The perils of electropolution, the promise of electromedicine". Jemery P. Tarcher/Penguin, New York.
36) Becker RO & Selden G (1985): "The Body Electric - Electromagnetism and the Foundation of Life". Harper, USA.
37) Johansson O (2009): "Disturbance of the immune system by electromagnetic fields - A potentially underlying cause for cellular damage and tissue repair reduction which could lead to disease and impairment", Pathophysiology 16:157-177.
38) Navarro EA et al. (2003): "The Microwave Syndrome: A Preliminary Study in Spain". Electromag Biol Med 22(2-3):161-169.
39) Santini FR, Santini P, Le Ruz P, Danze JM, Seigne M (2003): "Survey study of people living in the vicinity of cellular phone base stations". Electromag Biel Med 22:41-49.
40) Hutter H-P, Moshammer H, Wallner P, Kundi M (2006): "Subjective symptoms, sleeping problems, and cognitive performance in subjects living near mobile phone base stations". Occup Environ Med 63:307-313.
41) Abdel-Rassoul G, El-Faten OA, Salem MA, Michael A, Farahat F, El-Batanouny M, Salem E (2007): "Neurobehavioural effects among inhabitants around mobile phone base stations". Neurotoxicology Mar 28:434- 40.
42) Eger H, Hagen KU, Lucas B, Vogel P, Voit E (2004): "Einfluss der raumlichen nahe von mobilfunksendeanlagen auf die krebsinzidens", Umwelt-Medizin-Gesellschaft 17:326-332.
43) Blettner M, Schlehofer B, Breckenkamp J, Kowall B, Schmeidel S, Reiss U, Pothoff P, Schütz J, Berg- Beckhoff B (2009): "Mobile phone base stations and adverse health effects: Phase 1 of a population- based, cross-sectional study in Germany". Occup Environ Med 66:124-130.
44) Khurana VG, Hardell L, Everaert J, Bortkiewicz A, Carlberg M, Ahonen M (2010): "Epidemiological Evidence for a Health Risk from Mobile Phone Base Stations". Int J Occup Environ Health 16:263-267.
45) Glazer Z (1971): "Bibliography of reported Biological Phenomena (Effects) and Clinical Manifestations Attributed to Microwave and Radio-Frequency Radiation - Research Report". Naval Medical Research Institute 4. octobre 1971.
46) Levitt BB, Lai H (2010): "Biological effects from exposure to electromagnetic radiation emitted by cell tower base stations and other antenna arrays". Environ Rev 18:369-385.
47) Hardell L et al. (2008): "Increased concentrations of certain persistent organic poluttants in subjects with self- reported electromagnetic hypersensitivity - a pilot study". Electromag Biol Med 27(2): 197-203.
48) Lilienfeld AM, Libayer GM, Cauthen J, Tonascia S, Tonascia J, (1978): "Evaluation of health status of foreign service and other employees from selected eastern European embassies". Foreign Service Health Status Study, Final Report, Contract no. 6025-619037 (NTIS publication P8-288 163/9) Washington D.C.; National Technical
3
Information Service, US Department of Commerce.
49) Schütz J, Valdemar G, Olsen JH, Johansen C (2009): "Risiko for affektion af centralnervesystemet ved brug af mobiltelefon - sekundærpublikation". Ugeskrift for Læger 171/45, 2. november 2009.
50) Cancerregistret.
51) Council of Europe (2011): "The Potential dangers of Electromagnetic Fields and their Effect on the Environment", RES 1815 (2011), Parliamentary Assembly, Text adopted by the Standing Committee acting on behalf of the Assembly 27 May 2011.
Dansk oversættelse: www.ehsf.dk
52) Bevington M (2010): "Electromagnetic - Sensitivity and Electromagnetic - Hypersensigtivity also known af Asthenic Syndrome, EMF-Intolerance Syndrome, Idiopathic Environmental Syndrome-EMF, Microwave Syndrome, Radiowave Sickness - A Summary", Capability Books, UK
53) Thompson C (2012): "Dit barns hjerne skal have næring'. Mediaplanet 3. september.
54) Resolution of Russian National Committee on Non-Ionizing Radiation Protection (RNCNIRP): "Electromagnetic
Fields from Mobile Phones: Health Effect on Children and Teenagers". April 2011, Moskow www.emf-net.ru
55) European Parliament 2009: "Health concerns associated with electromagnetic fields". Text adopted Thursday 2. April 2009 - Brussels, Final Edition. http:/europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TR- 2009-0216+0+XML+VO//EN
56) European Environmental Agency 2007: "Radiation risk from everyday devices assessed". http://www.eea.europa.eu/highlights/radiation-risk-from-everyday-devices-assessed
57) IARC 2011: "Press release No 208, 31 May 2011: "IARC Classifies Radiofrequency Electromagnetic Fields as Possibly Carciogenic To Humans". www.iarc.fr
58) IEMFA International EMF Alliance www.iemfa.org
59) Fragopoulou A, Grigoriev Y, Johansson O, Margaritis LH, Morgan L, Richter E, Sage C (2010): "Scientific panel on electromagnetic field health risks: Consensus points, recommendations and rationales. Scientific Meeting: Seletun, Norway, November 17-21 2009. Rev. Environ Health 2010, 25:307-317."
60) Notat fra Sundhedsstyrelsen (2007): "Vedrørende vurdering af BioInitiative Rapporten", 9. oktober 2007. J.nr. 7- 302-01-147/1.
61) Friedman J, Kraus S, Hauptman Y, Schiff Y, Seger R (2007): "Mechanisms of short-term ERK activation by electromagnetic Fields at mobile phone frequencies", Biochem. J. 405, 595-568
62) Freiburger -Appellen, se www.ehsf.dk
63) American Academy of Environmental Medicine AAEM(2012): "Electromagnetic and Radio-frequency Fields
Effect on Human Health. www.aaemonline.org
64) Bruun B-I (2012): "Liaisonpsykiatri og TERM-modellen" BoD
4
BILAG 2: Oversigt over forkortelser og forklaringer (s. 5-7) ALARA: Forsigtighedsprincippet: As Low As Reasonable Acheiveable -
(Så lavt som rimeligt opnåeligt). Se Forsigtighedsprincippet.
ADD: Attention Deficit Disorder
ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder
Neutralt betinget udviklingsforstyrrelse karakteriseret af adfærdsmæssig symptomatologi, bl.a. overdreven hyperaktivitet, impulsivitet, opmærksomheds- forstyrrelser og forstyrret social adfærd.
DECT: Digital European Cordless Telephone
En digital trådløs telefon, der arbejder ved ca. 1900 MHz. Langt de fleste mærker stråler konstant - også når der ikke tales i telefonen.
EEA: European Environmental Agency
Det Europæiske Miljøagentur, beliggende i København.
EF: Elektriske Felter
Se EMF/EMR
EFI: Electromagnetic Field Intolerance, se EHS
EHS: Electro Hyper Sensitivity
Også kaldt EMF-syndrom og Elektromagnetisk Felt Intolerance (EFI).
Tidligere kaldt Mikrobølgesyndromet og Radiobølge Syge.
På dansk kaldt el-overfølsomhed. En neurologisk sygdom med multible symtomer udløst af EMF
ELF: Extreme Low Frequency
Ekstreme lave frekvenser. Lavfrekvente felter. Ligger mellem 0-1000 Hz i frekvensspektret.
EMF: Electromagnetic Fields. Elektromagnetiske felter.
EMR: Electromagnetic Radiation. Elektromagnetisk stråling.
Elektromagnetiske felter (EMF) / Elektromagnetisk stråling (EMR) er fysiske
energifelter/stråler/bølger, som skabes rundt om elektrisk ladede objekter. Et elektromagnetisk felt er en kombination af et elektrisk felt (EF) og et magnetfelt (MF), som begge udstråler fra en elektrisk ladet kilde. Det elektromagnetiske felt/stråling udstråler fra kilden i en bølgende bevægelse eller som små 'pakker' af energi = fotoner. Ved de lave frekvenser beskrives de elektriske felter og magnetfelter hver for sig, men i den højfrekvente radio- og mikrobølge frekvens baserede trådløse stråling ses de elektriske felter og magnetfelter som optrædende sammen i den elektromagnetiske bølge/stråling. Et elektromagnetisk felt har en uendelig udstrækning i rum og påvirker andre elektrisk ladede objekter i omgivelserne. De vil opleve en kraft og blive påvirket af det. Den menneskelige krop er også et elektromagnetisk ladet system og bliver påvirket af elektromagnetiske felter/stråling fra omgivelserne.
EEG: Electro Encefalografi
Medicinsk undersøgelse af hjernens elektriske aktivitet
EKG: Elektro Kardiografi
Medicinsk undersøgelse af hjertets elektriske aktivitet.
FORSIGTIGHEDS- PRINCIPPET:
Forsigtighedsprincippet ALARA (As Low As Reasonable Acheivable) er det helt
grundlæggende princip i EUs miljøpolitik (Lissabon-traktaten § 191), som Danmark er EU- traktatmæssig forpligtet til at implementere. Også FNs Rio Deklaration 1992, artikel 15 har vedtaget forsigtighedsprincippet. EU Kommissionen har forklaret dets anvendelse:
5
GSM:
Hz:
"Forsigtighedsprincippet skal bidrage til at reducere og eliminere risiko for negative effekter for miljøet og for menneskers, dyrs og planters sundhed. Princippet er relevant i de tilfælde, hvor videnskabelig evidens er utilstrækkelig eller usikker og der samtidig findes videnskabelige vurderinger som kan give grund til bekymring". I forhold til eksponering for EMF/EMF skriver Europarådet i Resolution 1815: "Forsigtighedsprincippet anvendes, når den videnskabelige evaluering ikke gør det muligt at fastslå risikoen med tilstrækkelig sikkerhed, især i lyset af den øgede eksponering af børn og unge. Det kan føre til ekstremt store menneskelige og økonomiske konsekvenser, hvis tidlige advarsler ignoreres og man undlader at handle, som det var tilfældet med tobak, blyholdig benzin og asbest." Hidtil har Sundhedsstyrelsen ignoreret Danmarks forpligtelse til at implementere ALARA i forhold til elektromagnetisk stråling.
Global System for Mobile Communication
Et digitalt mobiltelefon system, som findes i 2 versioner: GSM 900 MHz og GSM 1800 MHz.
Herz
Cykler/svingninger/bølger pr. sekund. Måleenhed for elektromagnetisk strålings vibrationsrate. 1
Hz er 1 cyklus pr. sekund. En million cykler pr. sekund er 1 MHz (Megaherz).
1 milliard cykler pr. sekund er 1 GHz (Gigaherz). 1 TH (Teraherz) erf 1 billion cykler pr. sekund (synligt lys).
ICNIRP
IARC
International Commission on Non Ionizing Radiation Protection
En privat forening med hjemsted i München, Tyskland, med tætte bånd til Teleindustrien. Sætter termiske (opvarmnings) grænseværdier for elektromagnetiske felter og stråling, som ikke tager højde for ikke-termiske skadevirkninger og effekter.Ikke desto mindre anvender bl.a. Sundhedsstyrelsen (dvs. Danmark) disse ikke-valide grænseværdier.
International Agency for Research on Cancer
Ekspertpanel under WHO, som vurderer kræftrisikoen fra en lang række agens. IARC opklassificerede i 2011 kræftrisikoen fra RF-EMF, personligt, miljømæssigt og arbejdsmæssigt fra mobiltelefoner, trådløse telefoner, mobilmaster, trådløse netværk etc. som en kræftrisiko faktor 2B (samme kategori som bly, dioxin og DDT). I 2001 opklassificerede IARC kræftrisikoen fra lavfrekvens EMF (MF og EF) fra højspændings-ledninger, husholdnings el, transformatorer (HJ?)
Ikke-termiske skadevirkninger:
Refererer til eksponering for niveauer for EMF/EMR, hvor ingen opvarmning af væv kan forekomme, men hvor der alligevel opstår en lang række bio-fysiske effekter og skadevirkninger på levende organismer, som grunder sig i andre bio-fysiske mekaniser end opvarmning og temperaturforøgelse.
in-vitro:
in-vivo:
MF: MHz:
MR skanning:
Mikrobølger: PEA:
in-vitro betyder "i glas", dvs. reagensglas
og refererer til undersøgelser af eller og væv i et laboratoriemiljø udenfor organismer fx af blod, urin eller celler.
in-vivo betyder "i live"
og refererer til undersøgelser af levende organismer: dyreforsøg og tests på mennesker. Magnet felter. Se EMF/EMR
Megaherz
Måleenhed for frekvens. Er 10 i 6. potens, dvs. millioner af herz = svingninger/bølger pr. sekund.
Magnetic Resonance
En medicinsk undersøgelse, hvor et stort antal målinger foretages og bearbejdes til detaljerede billeder i en computer.
300 MHz - 1 THz
Den øverste del af radiobølgeområdet.
Phenyletylamin
En essentiel aminosyre, som er en overordnet neuromodulator i kontrollen af katekolaminsyntesen (katekolamin systemet består af neurotransmitterne adrenalin, noradrenalin og dopamin). PEA nedsættes ved eksponering for EMR Ved ADHD er PEA stærkt
6
PET: RF:
Ritalin:
TETRA:
UMTS: LTE x: Wi-Fi: WiMAX: Wlan: WHO:
nedsat. Behandlingen af ADHD med Ritalin (Methylphenidat) normaliserer PEA udskillelse i urinen.
Positron Emission Topography
En medicinsk skanningsundersøgelse
Radiofrekvenser
Den del af det elektromagnetiske spektrum, som går fra 30.000 cykler pr. sekund til 1 THz (Teraherz) (synligt lys). Mikrobølger kaldes de radiobølger, som har frekvens over 300 MHz (Megaherz). Mikrobølger udstråler fra alle slags trådløse netværk, telefoner, master, radar.
Varemærke
Består af det centralstimulerende stof metylphenidat. Anvendes til behandling af ADHD.
Teresstial Trunked Radio
Amplitude moduleret trådløst kommunikationssystem. Bruges af beredskabsvæsnet. Opererer ved 400 - 470 MHz.
Universal Mobile Telephony System
3. generations mobilteknologi. Opererer ved 1920 - 2170 MHz.
4. Generations mobilteknologi
3GPP LTE 2600 MHz.
Wireless Fidelity
Trådløst bredbånd netværk. Opererer ved 2400 - 2500 MHz.
Worldwide Interoperability for Microwave Access
Langtrækkende trådløs bredbånds netværk. Opererer ved 3400 - 3600 MHz.
Wireless Local Area Network
Kortrækkende trådløs bredbåndsforbindelse.
World Health Organisation
Verdens Sundhedsorganisation.
Forkortelser og ordforklaringer stammer bl.a. fra:
Becker RO & Selden: "The Body Electric", Harper 1985
Becker RO: Tegenfeld C: Bruun B-I: Röstlund L:
"Cross Currents", Penguin 1990 "Tål du el?", Bilda Förlag 2001 "De Trådløse Samfund, BoD 2009 "Katalog" 2011 - www.rtk.se
7

Berith Zenia Fagergaard

#23 Her deres oplæg

2013-04-24 15:14

Her deres oplæg:
To psykologer, som Rådet kender, har haft foretræde for Sundhedsudvalget. Her er deres oplæg:

Psykolog, cand.psych., Specialist i psykoterapi Eva Theilgaard Jacobsen
Blomstermarken 3
3060 Espergærde
og
Psykolog, cand.psych.
Susanne Bølling
Strandboulevarden 88C 1.
2100 København Ø Den 03.03.2013
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg Christiansborg
1240 København K
Foretræde d. 19. marts 2013: Den tiltagende forværring af befolkningens sundhedstilstand med fokus på neurologiske/neuropsykologiske skader som følge af elektromagnetisk stråling
Eksponering for elektromagnetiske felter (EMF), i særlig grad radiofrekvent (mikrobølgefrekvent) stråling fra mobiltelefoner og mastesendere (GSM, 3G, 4G), trådløse (DECT) telefoner, trådløse laptops, tablets, iPads, trådløse netværk (Wi-Fi, Wlan, WiMax, TETRA, etc.), trådløse el-, vand- og varmeaflæsning ("smart meters") og en lang række anden trådløs teknologi truer folkesundheden. I 2011 opklassificerede WHO (IARC) kræftfaren fra strålingen herfra, både personligt, i miljøet og i arbejdslivet. Strålingen udgør imidlertid ikke kun en risiko for udvikling af kræft, men også for andre sygdomme. Nuværende og fremtidige generationers helbred og førlighed er i fare. Udover de individuelle lidelser vil det føre til enorme økonomiske omkostninger for samfundet. Som ansvarlige psykologer med indsigt i problemerne er vi særdeles bekymrede og forudser, at strålingens helbredsskadelighed bliver en bombe under velfærdssamfundet. At Sundhedsstyrelsen benægter den potentielle folkesundhedskatastrofe, vi står overfor, og tilsidesætter forsigtighedsprincippet ALARA, betyder med EEAs direktør Jaqueline McGlades ord: at den "svigter sin forpligtelse til at beskytte den danske befolkning". (1)
Ikke-ioniserende EMF/radiofrekvent stråling kan, ligesom radioaktiv stråling, hverken ses, høres, lugtes, smages eller mærkes. Strålingen kan altså ikke sanses af mennesker, som derfor har meget svært ved at blive klar over, at de udsættes for denne helbredsskadelige miljøforurening. Følgelig kan de heller ikke sætte deres fysiske og psykiske symptomer i relation hertil. Ikke desto mindre bliver vi alle uden undtagelse: gravide kvinder og fostre, babyer, børn, unge, voksne, ældre og syge bestrålet med enorme ikke-termiske intensiteter. ICNIRPs grænseværdier, som Danmark følger, beskytter ikke herimod. (2) År ud og år ind, 7 dage om ugen, 24 timer i døgnet, også når vi ligger i vores senge, bliver vi alle eksponerede non-stop for RF stråling, som snigende lægger grundlag for sygdom. For
1
hvert år stiger intensiteten af bestrålingen, som nu har nået astronomiske niveauer, som aldrig tidligere har eksisteret på jorden, og som vi ikke er biologisk tilpassede til.
Strålingen trænger gennem alt: bygningers vægge, tage, gulve, vinduer, bilers/bussers/togs metalkarosserier og altså også gennem menneskers kroppe, hvor den absorberes. Her interfererer den med atomare, molekylære og celleprocesser, herunder med kroppens eget elektriske felt, cellekommunikation og DNA. Følgen er ikke-termiske skadevirkninger på stort set alle kropsniveauer (dvs. skadevirkninger, som ikke har at gøre med opvarmning af væv). Adskillige tusinde videnskabelige undersøgelser, foretaget af uafhængige forskere, som ingen interessekonflikter har, dokumenterer uden nogen som helst tvivl, at disse skadevirkninger er meget alvorlige, og at de omfatter DNA-, immunologiske, reproduktive, nervesystem/neurologiske, kognitive og udviklingsskader. (2)
Som psykologer tager vi udgangspunkt i vores fagområde. Vi oplister derfor kun her nogle af de neurologiske/neuropsykologiske/adfærdsmæssige skader, som EMF/EMR forårsager, og som både in vitro, in vivo, case-control studier, dobbelt-blind undersøgelser og befolkningsundersøgelser dokumenterer. Et udpluk omfatter dokumentation for:
1) negativ påvirkning og ændring af neurotransmitterne: serotonin, acetylkolin og GABA (3), glutamat (4), adrenalin, noradrenalin og dopamin samt neuromodulatoren PEA (5). ADHD-ramte har bl.a. skader i noradrenerge og dopaminerge systemer. Ritalin virker direkte på PEA.
2) at børn bestrålet som fostre p.gr.a. mors mobiltelefoni under graviditeten har 54 % øget risiko for at få udviklingsforstyrrelser (koncentrationsforstyrrelser, hyperaktivitet, adfærdsforstyrrelser), hvilket karakteriserer ADHD. Når børnene også selv bruger mobiltelefon de 7 første leveår, stiger tallet til 80 %. Denne undersøgelse er foretaget på 13.000 danske børn (6). Gentagelse af undersøgelsen med dobbelt antal danske børn viser samme statistisk signifikante resultat med lidt lavere procenter: 50 % større risiko for at få adfærdsforstyrrelser hos børn, hvis mor brugte mobiltelefon under graviditeten, og når børnene selv havde brugt mobiltelefon (7).
3) åbning af blod-hjerne barrieren med indtrængen af store molekyler (albumin, vira, giftstoffer) med deraf store hjerneskader i hjernebarken, hippocampus og basal ganglierne hos forsøgsdyr (8, 9, 10, 11). Åbning af blod-hjerne barrieren med forhøjet S100B i blodet hos el- overfølsomme (EHS-ramte) mennesker (12).
4) udsivning af kalk fra hjerneceller hos mennesker og dyr. Kalcium er yderst vigtig for mange kropsfunktioner og for nervesystemet, hvor det bl.a. frigiver neurotransmittere. Ændring i kalkkoncentrationen fører til ændring i neurale funktioner (13).
5) strukturelle ændringer af hjerneceller. Degeneration af myelin, hastigt voksende gliaceller, degeneration af og unormale hjerneceller i hypothalamus, hippocampus og hjernebarken efter RF- eksponering hos dyr (3). Øget antal anti-myelin proteiner i blodet ved EMF eksponering hos el- overfølsomme (EHS-ramte) mennesker (12).
6) hjerneceller er mest sårbare overfor elektromagnetiske felter/stråling og for at få DNA skader, ændret cellefunktion og celledød. Hjernens støttevæv: gliaceller udvikler kræft som følge af RF stråling fra mobiltelefoni (14, 15, 16, 17).
7) ændring i hjernens stofskifte mellem neurotransmittere og cellemembraner samt energistofskifte, som formindsker mitokondriers elektron-transport system (18).
8) ændring i hjernens blodgennemstrømning målt med hjerneskanning (19). Hos el- overfølsomme (EHS- ramte) særligt i hjernens limbiske områder (hippocampus) (12).
2
9) ændring i hjerneaktivitet efter 50 minutters mobiltelefoni. PET skanning viser ændret (øget) forbrug af glukose i den side af hjernen (orbitofrontal cortex og temporallappen), hvor den tændte mobiltelefon befandt sig (20).
10) nedsat rumlig orientering og hukommelse hos mus eksponeret for en GSM 900 MHz mobil telefon (21).
11) nedsat melatoninsyntese. Melatonin er vital for søvn, døgnrytmer og bekæmpelse af oxidativ stress. (Melatonin er den allerkraftigste antioxidant, der findes). Melatonin dannes i koglekirtlen i hjernen og findes i alle kroppens celler. Nedsat melatonin ses ved brystkræft, Alzheimers (22) samt el-overfølsomhed (EHS) (12).
12) stimulering med RF-EMF af det perifere nervesystem påvirker den elektriske aktivitet i centralnervesystemet (thalamus). Kaldes "evoked potentials" (2). Påvirker det neurale auditive system (hørelsen) (3). Påvist elektrodermisk (EDA) reaktion overfor lydstimulering samt ændret Visual Evoked Potentials (VEP) hos el-overfølsomme (EHS-ramte) (23).
13) udvikling af stressproteiner (24). Ændring af 143 proteiners ekspression i 3 hjerne- områder (lillehjernen, hippocampus og frontallapperne) som udtryk for oxidativ stress. Nøglerollen spilles af stressproteiner (25). Udskillelse af stressproteinerne HSP 27 og HSP 70 i blodet hos el-overfølsomme (EHS-ramte) ved EMF eksponering (12). Dannelse af frie radikaler eller oxitatv og nitrosativ stress intracellulært og intercellulært. Øget dannelse af peroxynitrit (ONNO) fra en reaktion af nitrogen monoxid (NO) med superoxid (02) (61).
14) Generelt stressrespons. Ændring af det autonome nervesystem. Hos el-overfølsomme (EHS-ramte), målt med en iriscorder (23). Øget antal hjerteslag (HR) (23, 26, 27) og hjerteslags variabilitet (HRV) (26, 27, 28), samt af hjertes elektriske aktivitet ved ELF-EMF eksponering målt med EKG (28, 29), samt af hudens elektriske potentiale og mikrocirkulation i kappilærer hos el-overfølsomme (EHS-ramte) (29).
15) signifikant ændring og nedsat aktivitet i hjernebarken (dorsolateral præfrontal cortex) målt med Trancranial Magnetic Stimulering ved EMF eksponering resulterende i kognitive og neurologiske ændringer, herunder nedsat bedømmelsesevne (30, 31) samt opmærksomhed, hukommelse og perception (22) hos el-overfølsomme (EHS-ramte).
16) ændret billede af hjerneområdernes højre temporallap og højre parietallaps angulære gyrus målt med MR skanning hos el-overfølsomme (EHS-ramte) (32).
17) ændret søvnkvalitet (19, 33, 34) og søvnmønster hos el-overfølsomme (EHS-ramte) målt med polysomnografi (32).
18) subjektive symptomer fra nervesystemet: bl.a. hovedpine, kvalme, svimmelhed, træthed/udmattelse, følelse af pres i ørerne, tinnitus, hjertesymptomer, åndenød, hukommelses- og koncentrations- vanskeligheder og andre kognitive symptomer, søvnvanskeligheder, stress og depression hos el- overfølsomme (EHS-ramte) ved eksponering for EMF (ELF og RF) (26, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49).
I de senere år er den neurologiske sygelighed i den danske befolkning eksploderet. Antallet af danskere, der har:
hjernekræft stiger kraftigt. Cancerregistrets seneste statistikker viser, at
hjernetumorer, herunder de mest ondartede glioblastomer, som ikke kan behandles,
hos mænd er øget med 40 % siden 2001 og med 29 % hos kvinder.
multiple kropslige symptomer stiger kraftigt. 300.000 danskere lider af disse centralnervesystem/autonom nervesystem/kognitive/neuropsykologiske symptomer, som stort set falder sammen med symptomer på el-overfølsomhed/EHS/EMF-
3
syndrom/EFI - også kendt af amerikanske og russiske forskere helt tilbage til 1950'erne som"Mikrobølge Syndromet" og "Radiobølge Syge" (2, 12, 23, 35, 38, 45, 46, 48, 51, 52). De inkluderer: hovedpine, svimmelhed, kronisk træthed/udmattelse, søvnforstyrrelser, smerter i muskler, led og nerver, indre brændende følelse, indre dirren og uro, følelsesløshed, hud- og slimhimdesymptomer, åndenød, bihulebetændelse, symtomer fra mave og tarm, øresusen/tinnitus, høretab,synsforstyrrelser og øjenproblemer, hjertebanken -rytmeforstyrrelser, koncentrations-, hukommelses- og opmærksomheds-forstyrrelser, stress, angst og depression. Internationale læge- og forskergrupper påpeger, at symptomerne ofte fejlagtigt opfattes som psykosomatiske symptomer (2, 12, 32, 37, 45, 46, 48 51, 58, 62, 63, 64). Det gælder desværre som oftest i Danmark, hvor visse psykiatere misinformerer om, at de syge lider af psykosomatisk sygdom, som de kalder "funktionelle lidelser" eller "kropsligt stress syndrom" (64). Der må sættes en stopper
for disse fejldiagnosticeringer.
stress stiger kraftigt. Mellem 300.000 - 500.000 danskere lider heraf med stort set de
samme symptomer. 430.000, dvs. 10-12 % af alle danskere har symptomer på alvorlig stress. 35.000 danskere er sygemeldt hver dag p.gr.a. stress. Ifølge de seneste tal fra Arbejdsmiljø og Helbred februar 2013 har 15 % af alle danskere i arbejde "ofte" eller "hele tiden" følt sig stressede indenfor de sidste 2 uger. 52 % angav arbejdet som den vigtigste kilde til stress. 500.000 (1⁄2 million) føler sig udbrændt på jobbet. Stress koster Danmark 14 mia. kr. om året i form af sygefravær, tidlig død og udgifter til sundhedsvæsnet. Det er bydende nødvendigt at gøre op med myten om, at stress udelukkende forårsages af psyko-sociale faktorer og indse, at elektromagnetiske felter/stråling direkte påvirker både kroppens generelle stressrespons (autonome nervesystem/neurotransmittere), stresser hjernen direkte (via åbning af blod-hjerne barrieren og forringet blodgennemstrømning) samt påvirker det cellulære stressrespons (produktion af stressproteiner, frie radikaler, oxidativ og nitrosativ stress, skader på cellemembraner, mitokondrier og cellekerners DNA).
depression stiger kraftigt. 200.000 danskere har fået denne diagnose med mange af de samme symptomer. Stress udløser over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser. Det fremskrives, at stress og depression bliver de væsentligste kilder til sygdom i 2020.
bipolar lidelse, som er en depressionslidelse, stiger kraftigt. 40.000 er i dag diagnosticeret hermed - et tal, der stadig stiger.
ADHD og andre adfærdsforstyrrelser stiger kraftigt. Omkring 25.000 børn er i dag diagnosticeret med ADHD, og tallet stiger og stiger. I 2008 var 10.700 børn i medicinsk behandling for ADHD, og det tal stiger også stødt. Voksne bliver også i tiltagende grad diagnosticeret med ADHD, som i dag andrager 10.000 mennesker. Eksperter mener, at det er en stor underdiagnosticering, og at op til 80.000 voksne lider af ADHD. I løbet af et årti er antallet af børn, unge og voksne, der får ADHD- medicin, steget fra 2.100 - 31.000, heraf omkring halvdelen voksne.
Alzheimers og anden demens stiger kraftigt. 90.000 danskere lider heraf, et tal der stiger og stiger. Den højere gennemsnitlige levealder i DK tages til indtægt for øgningen, men forskere finder også tegn på Alzheimers hos spædbørn. Forskning viser, at elektromagnetiske felter/stråling skader celler bl.a. i hjerneområderne hippocampus og temporallapperne og mindsker hjernens produktion af neurotransmitterne acetylkolin og melatonin, som er de skader, der forårsager Alzheimers.
4
1 1/4 MILLION DANSKERE LIDER SÅLEDES AF NEUROLOGISKE SYGDOMME.
Hvor præcist mange af alle disse syge, der er skadet af strålingen, eller hvor eksponering for EMF er en medvirkende årsag til symptomatologien, men som diagnosticeres som psykisk syge hos praktiserende læger eller i psykiatrien, kan vi selvfølgelig ikke vide. Men vi kan regne ud, at det er mange. Internationale tal for hyppigheden af selvrapporterede EMF helbredsproblemer og sygdom (EHS/el-overfølsomhed) varierer. Der findes ingen danske tal. I BioInitiative Rapporten angives mellem 3-10 % af befolkningen (2). Det svarer til ml. 150.000 - 500.000 danskere. Baseret på britiske tal anslår Bevington, at 3-5 % selv er klar over, at deres symptomer skyldes eksponering for EMF. Antallet af mennesker, som ikke selv er klar over, at EMF er årsagen til deres symptomer/sygdom, er meget højere. Bevington estimerer, at 3 % af den britiske befolkning lider af alvorlige symptomer, 35 % af moderate og helt op til 50 '% af mildere symptomer (52). Mørketallet kan således være enormt.
Hvad angår de neurobiologiske udviklingsskader hos børn, viser en ny statistik fra USA, at 1 ud af 6 børn lider af en hjernelidelse: ADHD, ADD, autisme, spektrumforstyrrelser, adfærdsforstyrrelser. For børn, der er diagnosticeret med ADHD i Danmark, figurerer tallet 25.000. Antallet af ADHD diagnosticerede over 18 år i Danmark er steget fra 3.572 i 2006 til 10.000 i 2010. Forskere mener op til 80.000 voksne lider af ADHD. For autister optræder sygdommen hos 1 ud af 80 børn i USA. For 10 år siden var det 1 ud af 500, og for 20 år siden var det 1 ud af 1.000 børn. For det enkelte barn og dets familie er det et enormt problem, men det er også et kæmpe samfundsproblem, for børnene vil vokse op og blive handikappede voksne (53). For unge mellem 15-17 år, skriver de russiske myndigheder, at stigningen i antallet af centralnervesystem forstyrrelser siden 2009 er vokset med 82 %, og at denne stigning må sættes i forbindelse med mobiltelefoni (54). Der er ingen grund til at tro, at omfanget er anderledes i Danmark. Selv om myndighederne vil argumentere med, at vi er blevet bedre til at diagnosticere, så lader det sig ikke længere benægte, at hjernesygdommenes øgning simpelthen er en epidemi.
I Politiken d. 24. januar 2013 citeres SFs sundhedsordfører Özlem Cekic for at mene, at de 240.000 danskere, der er på lykkepiller, de 4.000 børn, der er på Ritalin og det kraftigt stigende antal mennesker, der er på antipsykotisk medicin er udtryk for overbehandling. Som vi ser det, er det ikke overbehandlingen, der er det grundliggende problem, men derimod den massive psykiatriske fejldiagnosticering, som den øgede psykofarmakologiske behandling er en følge af. For mange af disse mennesker er ikke psykisk syge i gængs forstand, dvs. deres sygdom og symptomer skal ofte ikke sættes i relation til psyko-sociale og genetiske årsagsfaktorer, men derimod til eksponering for EMF fra en kombination af lav- og højfrekvente felter (EF), magnetfelter (MF) samt elektromagnetiske felter (EMF) fra forskellige signalmønstre og intensiteter fra teknisk udstyr - ofte benævnt "elektrosmog". Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke er nogen af de ramte, som har behov for behandling med psykofarmaka/psykoterapi, for eksponeringerne kan medføre alvorlig stress, depression og angst samt udviklingsforstyrrelser, som det kan være nødvendigt at behandle medicinsk/psykologisk. Men grundlæggende skal problemerne ikke løses i psykiatrien. Derimod må somatiske læger, bl.a. arbejds- og miljømedicinere, praktiserende læger, neurologer oa., oplyses
5
korrekt om EMF-relaterede helbredsproblemer, som ofte falder indenfor de såkaldte stress- relaterede helbredsproblemer, så de kan blive i stand til at differential-diagnosticere samt udrede og behandle sygdommen korrekt. Sideløbende må der træffes politiske beslutninger om beskyttelsesforanstaltninger m.h.p. at forebygge, at endnu flere bliver syge i fremtiden.
Internationalt slås der alarm om strålingens helbredsskadelige konsekvenser, og de danske sundhedsmyndigheder er orienteret om Europarlamentets (55), EEAs (56), Europarådets (51), WHOs (IARCs) (57) og læge- og forskergruppers (2, 58, 59) advarsler og forslag til handleplaner. Mange lande, bl.a. Frankrig, Italien, Belgien, Spanien, England, Polen, Østrig, Schweiz, Israel, USA, Canada, Chile, Rusland, Kina, etc., har allerede i varierende grad iværksat beskyttelsesforanstaltninger.
Herhjemme derimod misinformerer Sundhedsstyrelsen læger, Folketing og befolkningen om, at man ikke skal tage den særdeles omfattende forskning, der dokumenterer EMF skader alvorligt (60). Samtidig sanktionerer Sundhedsstyrelsen, at de strålingsskadede danskere bliver diagnosticeret som psykisk syge til behandling i psykiatrien og hos psykologer. Det er særdeles uansvarligt, idet de syge hermed ikke får den lægefagligt korrekte udredning i sundhedsvæsnet baseret på undersøgelse af kropslig patofysiologi (blod-, urinprøver og evt. skanninger). Dermed får de ikke stillet den korrekte EHS/EMF- syndrom/EFI diagnose, ligesom de forhindres i at modtage den korrekte behandling, som først og fremmet er skærmning mod yderlig bestråling. Og det betyder, at I politikere fortsat deltager i en hovedløs udbygning med trådløs teknologi helt ned i skoler, børnehaver, vuggestuer og hospitaler uden hensyn til forsigtighedsprincippet og facts om EMF-relaterede helbredsproblemer. Det vil uvægerligt bevirke, at endnu flere borgere bliver syge.
Vi vil uddybe denne problematik i vores foretræde. Det haster i den grad med politisk proaktiv handling og forebyggelse, herunder lovgivning om beskyttelsesforanstaltninger for befolkningen generelt og specifikt for gravide kvinder, børn, unge, syge, ældre og el- overfølsomme (EHS-ramte) mennesker.
Vi opfordrer jer indtrængende til at læse dokumenterne på disse links:
1) BioInitiative report fra 2012, fx. "Summary for the Public and conclusions".
2) Østrigs Lægeforenings retningslinier for diagnose og behandling af EMF relaterede
helbredsproblemer og sygdom (EMF Syndromet) fra 2012. Oversat til dansk.
3) Europarådets Resolution 1815 fra 2011. Oversat til dansk.
4) ARTAC's beskrivelse af el-overfølsomheds syndromet fra 2009. Oversat til dansk
Venlig hilsen
Eva Theilgaard Jacobsen og Susanne Bølling
Vedlagt:
BILAG 1: Oversigt over referencer, der er henvist til (s. 1-4) BILAG 2: Oversigt over forkortelser og forklaringer (s. 5-7)

Gæst

#24

2013-04-24 16:35

Påfaldende at det er psykologer og ikke neuroliger der udtaler sig, man fristes til at sige at det måske er psykisk. Hvordan skulle psykologi kunne forklare fysikken? Det er to forskellige områder.
Martin Nielsen

#25 Re:

2013-04-24 16:58

#24: -

Hej,

Dr. George Carlo, som industrien havde ansat til at påvise at mobiltelefoner var sikre fant ud af det modsatte, og kunne derfor ikke længere arbejde for industrien, da han ikke ville skjule sandheden.

http://www.safeinschool.org/2011/03/dr.html

http://www.youtube.com/watch?v=VRrCRi_-nEY

 
Betalt Annoncering

Vi vil reklamere for denne petition til 3000 mennesker.

Lær mere...

Facebook