Nej tak til mere beton og jord i odense fjord og på dræby fed
Underskrifts-indsamlingen er lavet med formål at stoppe for den massive udvidelse af industrien omkring Odense Havn i Munkebo og erstatte denne udvidelse med et natur-og kultur projekt til gavn for miljøet.
Odense Havn planlægger kæmpe udvidelser af havnen på land og i vand, til skade for miljø, natur og lokalbefolkning.
Hverken Odense Havn eller Kerteminde kommune har undersøgt konsekvenserne for miljøet eller inddraget borgene i en beslutning der både forringer lokale leve, arbejds, miljø- og boligforhold.
Udvidelserne skaber problematikker som social dumping, herunder underbetalte gæstearbejdere med dårlige bo-og arbejdsforhold, lys og støjforurening, ødelagt natur, lavere huspriser, manglende infrastruktur, samt et kæmpe co2 forbrug ved anlæggelsen af de enorme udvidelser i fjorden etc. som hverken Odense Havn eller Kerteminde kommune kan overskue, eller pt tager ansvar for.Odense Havns retorik om grøn omstilling er greenwashing, altså tomme ord.
Hvis vi absolut har brug for de ekstra arbejdspladser, som dette ville skabe, så må der være bedre løsninger.
Dette kunne være ved at benytte sig af de allerede anlagte industriområder og havn ved Femern forbindelsen.
Derfor hjælp os med at stoppe en naturkatastrofe i Odense fjord hvor industrien vinder stort over nærmiljø, natur, lokalbefolkning og demokratisk indflydelse.
Hvad vil vi foreslå:
Forslag til Natur og kultur projekt ved Dræby-Munkebo af Naturgruppen i Dræby, 5330 Munkebo
Historisk:
Historisk set har fjorden strakt sig helt ind til foden af Dræby og frem til det vi i dag kender som Kystvejen. I 1800-tallet har man etapevist inddæmmet de arealer som gik under navnet Dræby Vig (se det historiske kort på fig 2, nederst på siden).
Arealer har dengang være en blanding af vådområder, moser, græsningseng, eng, overdrev, strandeng og dyrkningsareal. Arealerne er i dag lavbundsjorder som primært dyrkes som intensivt landbrug eller er overgået til Industri.
Da Mærsk og Lindøværftet gjorde sit indtog, blev der skabt en ambitiøs helhedsplan for en ny bydel i Munkebo der skulle fungere i synergi med den nye store arbejdsplads. Hovedgrebet var at placere byen højt i terrænet med kig til de to nærligge fjordområder, Odense fjord og Kertinge Nor.
Imellem byen og industrien plantede man en skov så de nærtliggende byer Dræby og Munkebo have udsigt til en skov og ikke industrien. Et sympatisk greb der skabte en god harmoni imellem industri/arbejdsplads og by.
Hvad er der sket?
Da Odense Havn overtog arealet, i 2016, var det første man gjorde at fælde skoven (Ca. 5.000.000 m2 altså 45 HA ).
En stor del af skoven blev tilmed fældet på ulovlig vis. Derefter fyldte man arealet op med 3.000.000 m3 overskudsjord, og nu ligger industrien blotlagt med direkte indkig og et goldt ingenmandsland endnu mellem by og industri. Som 6-7 år efter endnu ikke er ibrugtaget.
Odense Havn har nu planer om udvidelse af et nyt 100 ha stort kajanlæg. Kajanlægget ønskes udvidet i forlængelse af det nuværende kajanlæg med 400 meter langs stranden og 1 kilometer vinkelret ud i fjorden. I forbindelse med den ønskede havneudvidelse ønsker man derudover at udgrave en ny 140 m bred, 12,3 m dyb og 7 km lang sejlrende (fig 1).
En anden af de lokalplaner, som Odense Havn har anmodet om godkendelse af, omfatter et 100 ha stort område på Dræby Fed, som ønskes udlagt til erhvervsområde. Dette omfatter det store areal, som oprindeligt skulle have været udlagt som vådområde, inden Odense Havn nåede at købe det for næsen af Kerteminde Kommune. Området støder direkte op til Natura 2000 området i fjorden
Fig 1: Kilde Odense havns hjemmeside, udlånt af Munkebo Miniby
Hvad drømmer vi om? Og hvad foreslår vi?
I området mellem Dræbyfed og Munkebo ligger en rækker beskyttede naturtyper som er vist på diagrammet på fig 2. I kommuneplanen er lavbundsarealerne udpeget til potentiel natur og arealerne er ligeledes udpeget i Grønt Danmarkskort hvor ”ubrudte og uforstyrrede natursammenhænge skal bevares og om muligt forbedres og naturnetværket søges udviklet, også på tværs af kommunegrænser”. Herunder er arealerne udpeget som ”Naturområder med særlige beskyttelsesinteresser”, ”Særligt værdifulde naturområder”, ”Potentielle naturområder”, og ”Økologiske forbindelser”.
Vi foreslår et samlende naturgreb der binder de eksisterende naturarealer sammen og skaber en kobling mellem byen og naturen.
Ved at bygge videre på de eksisterende naturarealer og beskyttede naturtyper som er i området, kan man skabe en række indsøer, vådområder, overdrev, græsningsenge, moser, strandenge mv. og derved fremhæve den oprindelige kystlinje.
Vi forslår samtidigt at tilgængeligøre området med en attraktiv ny Munkebosti som ville lede folk af en oplevelsesrig og naturrig forbindelse, fra Munkebo og helt ud til det naturskønne Dræbyfed.
Et forslag der kunne styrke lokalområdets attraktivitet markant og bygge bro mellem Dræby, Munkebo, Fyn og naturen. Tiltaget ville øge biodiversiteten markant, ved b.la. at koble eksisterende naturtyper, og øge det samlede naturareal til en variation af habitater.
Man ville kunne tilbageholde CO2 ved at lade lavbundsjorderne overgå til vådområder, skabe en buffer mellem landbrugsjord og fjorden, og derved reducere udledningen af kvælstof til Odense Fjord.
Mod Industrien (Odense Havn) forslås det at placere et min. 30m skovbæltet på de høje opfyldte arealer, mod havnen, og lade et slynget vandløb løbe svinge sig igennem landskabet med udposninger og indsnævringer som man kender det fra naturens side.
Herved vil man opnå et mere oplevelsesrigt forløb for Munkebostien og sikre den skovbeplantningen, som pt ligger i terrænets lavpunkter, mod oversvømmelse.
Et sådan tiltag vil forbedre forholdene for biodiversiteten frem for de meget stejle og dybe afvandingskanaler der er der nu.
Ved at lægge skovbæltet højt mindskes indkig til industrien. Det kræver min. et 30 m skovbælte for at skabe en visuel barriere til industrien.
Munkebo og Dræby har arbejdspladser i nærområdet, og ligger tæt på større byer som Odense og Kerteminde (8-12 km væk). Hvis man samtidig kan tilbyde et indbydende og tilgængeligt naturområde i baghaven med udflugtsmål og mødesteder kunne man gøre området utrolig attraktivt for bosættelse og besøgende. Mens hele Fyn vil kunne få glæde af et storstilet naturprojekt de kan gå på opdagelse i.
Fig 2: Forslag til naturgenopretning. Dræby Naturgruppe
Sisse Holm-Thomsen, Dræby Beboerforening og Naturgruppe Kontakt forfatteren af dette andragende