Et helt Danmark i balance


Gæst

/ #10

2015-06-01 14:16

Fordi det på nogle samfundsmæssige områder ikke giver mening at centralisere aktiviteter omkring store byer. Centraliseliseringen øger pres på boliger, priser, trafik, famileliv og er delvist årsag til den stress, som der er i mange menneskers liv, i dag.

Men centraliseringen giver magt til nogle - ministerier, administrative funktioner (jo større, jo bedre for jo flere penge til bla prestigeprojekter), og store virksomheder, der kan vokse sig endnu større. Denne magt vil presse på en fortsat centralisering,  medmindre der virkelig kommer et folkeligt krav om noget andet.

Teknisk set er det sagtens muligt at de-centralisere. Men dem der har magten, er ikke glade for at afgive magt. Den teknologiske udvikling gør nemlig, at det muligt at arbejde hvorsomhelt, nårsomhelst. Rigtig mange tekniske jobs, sælgerjob, administrative jobs kan sagtnes passes decentralt, hjemmefra eller i små kontormiljøer i lokale områder. Man kan spare rigtig meget trafiktid ved at give medarbejdere mulighed for at arbejde virtuelt i langt højere grad. Men dette ville betyder villighed fra magthaverne i stat/region og i virksomhederne til at afgive magt - eller udøve magten på en anden måde. Det ville også kræve tværgående samarbejde for at den enkelte ikke kommer til at føle sig ensom, fex på tværs i brancher.

I dag er det ikke noget problem i virkelig store virksomheder at have folk sidden i Indien, Kina, Afrika, Sydameria, Nordpolen - whatever. Så det burde heller ikke være noget problem at have folk på Lolland-Falster, Fyn, NordJylland, Vestsjælland... eller hvad?

Jeg støtter et folkeligt krav om noget andet - om gode nærmiljøer lokalt i Danmark med uddannelse, sundhed, sport, dejlig natur og gode jobs.