Ja-tak til svin


Gæst

/ #30

2013-07-18 15:27

Halalslagtning i Danmark
I følge dansk lovgivning om slagtning og aflivning af dyr, skal de bedøves inden de slagtes. Dyr må ikke være ved bevidsthed, når de slagtes. I Danmark er der i øjeblikket ingen slagterier der har anmeldt, at de vil udføre halalslagtning af ubedøvede dyr. Altså stammer det danske halalkød fra dyr, der er bedøvet forud for slagtningen.[5] Men en stor del af det importerede oksekød man finder i handelen, er slagtet uden bedøvelse. Der er i Danmark ikke krav om mærkning af slagtemetode på kød. Det medfører at meget af det importerede kød er slagtet uden bedøvelse, på trods af, at det end ikke er mærket som halalslagtet [6]

En udførlig upartisk rapport, betalt af EU midler blev færdiggjort i 2010. Denne rapport konkluderer at halalslagtning uden bedøvelse, medfører betydelig smerte for dyr, i op til 4 minutter. Selv den type semihalalslagtning man bruger i nogle lande, hvor man bedøver umiddelbart efter at halssnittet er lagt, påfører dyret betydelig smerter. (se side 60). Desuden fastslår rapporten, at b afbødningen af dyret, er den samme, om dyret er bedøvet før slagtning, eller ej. [3]

I mange EU-lande, er det meget almindeligt at slagte uden bedøvelse. I Danmark er det tilladt at slagte rituelt uden bedøvelse, men det skal anmeldes til veterinærmyndighederne først. I Belgien gælder det 75 procent af køerne, i Frankrig 41 procent og i Irland, som er et af de lande vi importerer mest oksekød fra, er det 34 procent. Det viser nye tal fra EU-Kommissionen. Birte Broberg fra Fødevarestyrelsen siger, at bedøvelsen gør en stor forskel, fra det øjeblik halsen bliver skåret over på dyret. Dyrene er ved bevidsthed, og føler målbar smerte i op til 4 minutter.

I følge Danish Meat Association, er slagtemetoden af fjerkræ nøjagtig den samme, uanset om det er halal eller ej. De slår fast, at det er en misforståelse, at fjerkræ ikke skulle blive bedøvet inden slagtningen, hvilket ikke er tilfældet, da det ville være et brud på lovgivningen.[7]

På landets største lammeslagteri ved Søndersø på Fyn, der er ejet af Dansk Lam, bliver dyrerne halalslagtet under fuld bedøvelse. Slagteriet regner med, at komme til at sidde på 50 pct. af markedet i Danmark.[8]

Det Dyreetiske Råd anbefaler nu, at man forbyder de rituelle slagtninger, hvor dyrene ikke bliver bedøvet, før man skærer halsen over. Dermed har rådet skiftet holdning i forhold til anbefalingen fra 1997.[9]