Ingen Mette til Årets Pressefoto

63 dræbte journalister på 63 dage. Det er tradition, at landets statsminister holder tale og overrækker prisen for Årets Pressefoto. Men hvordan kan en statsminister være inviteret til en hyldest af fri journalistik, når hun ingenting gør for at sikre denne, når lokummet brænder?

I skrivende stund er der ét tal, der går igen i mit feed på sociale medier: 63. Så mange dage er der gået, siden Hamas' historisk voldsomme terrorangreb på Israel.

Lige så mange journalister er dræbt i området siden den 7. oktober.

Heldigvis er antallet af dræbte journalister ikke steget de sidste par dage. Politiken kunne allerede den 8. december berette om 63 dræbte; 56 palæstinensere, 4 israelere og 3 libanesere (Eva Eistrup, "Den menneskelige tragedie i Gaza rummer også en tragedie for journalistikkens fremtid").

Eistrup citerer den palæstinensiske journalist Salman al-Bashir: "Der er ingen international beskyttelse, ingen immunitet. De her hjelme og veste beskytter os ikke."

Naturligvis kan vovehalse komme galt afsted, og en bombe skelner ikke blandt sine ofre. Vi ved heller ikke, om alle har båret vest og hjelm med presse-skilte, eller om de har været i civil eller på arbejde. Det er egentlig underordnet, for journalister og civile skal beskyttes på lige fod i krig ifølge Genève-konventionen. Men Israels hær har før vist ligegyldighed over for journalisters sikkerhed - måske mest markant da amerikansk-palæstinensiske Shireen Abu Akleh blev skudt og dræbt af IDF under en militær operation i Jenin på Vestbredden i maj 2022.

 

Israelske drab på journalister er ikke nyt

Shireen Abu Akleh og de 63 øvrige journalister er ikke alene. Den 9. maj 2023 skriver Comittee to Protect Journalists: "Since 2001, CPJ has documented at least 20 journalists killed by the IDF. The vast majority – 18 – were Palestinian. No one has ever been charged or held accountable for these deaths."

Med det in mente får IDF's pressemeddelse til Reuters og AFP fra den 28. oktober det til at løbe koldt ned ad ryggen. De to nyhedsbureauer havde rettet henvendelse til IDF for at sikre sig, at deres reportere ikke ville være mål for IDF's militære handlinger. Kort sagt var det ikke noget, IDF kunne bekymre sig om. (Reuters, 28. okt. 2023, "Israeli military says it can't guarantee journalists' safety in Gaza")

Imens vores kolleger i Gaza, Libanon, Israel og på Vestbredden bliver slået ihjel, sker der ikke meget andet herhjemme, end at Dansk Journalistforbund "venligst [skal] anmode" Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen om at sikre international presse beskyttelse i og adgang til Gaza. (Brev fra Tine Johansen, DJ og Mads Brandstrup, Danske medier, 9. nov. 2023)

Træk Mette Frederiksens invitation tilbage

I lyset af ovenstående opfordrer underskriverne af dette brev bestyrelsen i Pressefotografforbundet til at trække Mette Frederiksens invitation til Årets Pressefoto tilbage. Vi kan ganske enkelt ikke se os selv klappe en statsminister ind i Dronningesalen i Den Sorte Diamant vel vidende, at hun forholder sig passivt til drab på vores kolleger i Gaza, Libanon, Israel og på Vestbredden.

Såfremt bestyrelsen i Pressefotografforbundet bibeholder Mette Frederiksens invitation, og skulle hun, eller en anden repræsentant for regeringen, dukke op, vil vi, af respekt for vores dræbte kolleger, opfordre salens gæster til ikke at klappe under statsministerens tilstedeværelse på scenen.

Underskriv denne indsamling

Jeg giver med min underskrift Lasse Kofod tilladelse til at overdrage mine oplysninger i denne formular til vedkommende som har indflydelse på denne sag.

Vi viser ikke din e-mailadresse offentligt online.

Vi viser ikke din e-mailadresse offentligt online.Betalt Annoncering

Vi vil reklamere for denne petition til 3000 mennesker.

Lær mere...