ET VÆRDIGT LIV FOR FLYGTNINGE I DANMARK (dansk-engelsk-arabisk عربي)

Holger Danske

/ #184 Så er den galt også i Sverig

2016-01-24 15:15

© Creative Commons/presse

Overgrebene i Kungsträdgården er blevet endnu et symbol på det opgør, der er i gang i Sverige. Det er opgøret med den generøse flygtningepolitik, hvor svenskerne i flere år har erklæret, at de åbner deres hjerter for alle flygtninge.

Det fik en ende i efteråret, da antallet af asylansøgere rundede 200.000 på 11 måneder, og modtagesystemet brød sammen. Selv om samtlige kreative løsninger og ledige senge blev taget i brug, måtte asylansøgere til slut overnatte på gulvet i receptionen hos udlændingemyndighederne.

Det fik den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven til at erklære, at Sveriges grænse var nået, og kort efter indførte han ID-kontrol ved blandt andet Øresundsbroen, som har påvirket mange danske pendlere med job eller bolig i København.

Roger Ticoalu, der er eventchef i Stockholms kommune og manden bag »We Are Sthlm«-festivalen, mener, at den svenske politiske korrekthed, som var dominerende indtil i efteråret, var årsagen til, at overgrebene ikke kom frem i lyset. Festivalledelsen kendte nemlig til de organiserede gruppeovergreb begået af afghanske mænd allerede i 2014. De hyrede ekstra personale og sendte 600 vagter på efteruddannelse i at spotte og forhindre seksuelle overgreb. De satte også et større beløb af til området og lavede et enkelt interview i Sveriges Radio om emnet.

»Set i bakspejlet skulle vi måske have trykket på den helt store knap og været endnu mere aggressive til at formidle det her problem tidligere. Men det gjorde vi ikke. Man skal også tænke på, hvordan Sverige så ud i august 2015. Det var et helt andet Sverige end i dag. Sverige har gennemgået en voldsom og historisk debatklimaforandring, hvor spillereglerne er blevet vendt på hovedet,« siger Roger Ticoalu.

Selv om det snart er to uger siden, sagen begyndte at blive udfoldet i pressen, dukker der stadig nye detaljer, forklaringer og kritik op. Det seneste er en kritisk kommentar fra det svenske politi, som mener, at medierne har fejlet ved at fokusere så entydigt på, at gerningsmændene var afghanske flygtninge og asylansøgere. Det er en klassisk og forfejlet kritik, mener Roger Ticoalu.

Luk grænserne nu

Danmark frit