Bevar Museum Ovartaci!

Henriksen

/ #284 Bevar museumsfunktionen, men overvej flytning til fx Aros

2015-08-28 20:19

Man kunne eventuelt under de givne omstændigheder overveje, om museumsgenstandene kunne overflyttes til Aros Kunstmuseum. Derved ville museet måske kunne drives billigere, og man ville få flere besøgende end i Risskov, fordi det så ville indgå som en del af et større og meget besøgt museum. De gamle historiske bygninger i Risskov er ikke i mine øjne det centrale, selvom de gav mening indtil for nyligt.

Men bevar kunsten og det psykiatrihistoriske i offentligt tilgængelig sammenhæng og opmuntr patienter både terapeutisk og kunstnerisk! I øvrigt er Ovartaci international sværklasse kunst. Hans kunstværker fra et halvt århundrede bør ikke sælges, men holdes i arv til opmuntring af kommende generationer af sindslidende til kunstneriske udfoldelser og eksperimenter.  Hvis man betænker, hvor mange offentlige støttekroner mange almindelige kulturaktiviteter uden højere terapeutisk indhold får fra vores fælles statskasse, burde regionen også kunne finde midler til en ordning, hvor museumsaktiviteten kan videreføres under en eller anden form. Eventuelt kunne regionen søge staten om støtte til en sådan ordning - man kunne kalde det kultur og dermed en statsudgift. 

Jeg tror dog, museumsstøtter gør klogt i ikke at fokusere på Risskov som fremtidig destination for et sådant museum. I den brede offentlighed i Aarhus er det tidligere psykiatriske hospital i Risskov et lidt afsides beliggende, måske stigmatiserende, sted, og det begrænser nok besøgstallet. Hvis man derimod flytter museet ind i kunstcentret i Aarhus, hvor de andre kendte kunstnere udstiller, får man bragt kunsten og psykiatrien ind i en bredere offentlighed. Det ville gavne den brede viden om og forståelse for sindslidelse såvel som opbakning til selve museumsprojektet.