NEJ til udvisning af Songül Yüksel

Den tyrkiske gymnasieelev Songül Yüksel har været i Danmark i fire og et halvt år. Men det skal snart være slut.

Inden udgangen af februar skal hun nemlig købe en flybillet med destinationen Tyrkiet. Det var budskabet, da kriminalpolitiet i Køge ringede til gymnasieeleven forleden.

»Hvis ikke jeg rejser ud, så kommer de og anholder mig. Det var det, de sagde. Enten hjemme eller på mit gymnasium«, siger den 18-årige tyrkiske statsborger til Politiken.

Ikke grundlag for »vellykket integration«
Songül, der nu går på Køge Gymnasium, rejste oprindeligt til Danmark i september 2009 sammen med sin nu 16-årige lillesøster Feride Yüksel, som om to år, når hun bliver myndig, højst sandsynligt også må rejse tilbage, hvor hun kom fra.

Deres far kom til Danmark i 1999 og fik permanent opholdstilladelse i 2002. Familien bor sammen i Køge, og faren arbejder som lastbilchauffør.

Songüls sag er blevet afvist af både udlændingemyndighederne og domstolene helt op til landsretten.

Myndighederne peger blandt andet på, at moderen lever i Tyrkiet og burde kunne tage sig af hende. Men af sagen fremgår det, at hun forlod sine børn i forbindelse med skilsmissen, og moderen har siden da aldrig draget omsorg for sine børn, men har stiftet ny familie.

Den eneste, som Songül kan bo hos i Tyrkiet, er derfor hendes farmor i byen Konya, som har taget sig af hende og lillesøsteren det meste af deres barndom. Men grunden til, at børnene kom til Danmark i 2009, var, at farmoderen, som nu er 80 år, er syg og derfor ikke længere kan drage omsorg for dem.

Songül bliver generelt afvist med henvisning til, at man ikke finder, at Songül »kan opnå en sådan tilknytning til Danmark, at der er grundlag for en vellykket integration her i landet«, som det hedder.

Det kan Songül slet ikke forstå.

Mønsterelev men ikke integreret
Ikke alene har hun lært at tale flydende dansk på de fire og et halvt år, hun har været i Danmark. Politiken har også set hendes karakterblad fra folkeskolens afgangseksamen, hvor hun både har brilleret med 12 i mundtlig dansk og 12 i samfundsfag.

Denne sag er noget rod, der ikke hører hjemme i et retssamfund, og det er både juridisk og menneskeligt uholdbart.
Advokat Anders Christian Jensen
»Jeg har gjort, alt hvad jeg kan for at blive integreret. Jeg er kommet i gymnasiet med topkarakterer. Hvis det ikke er integration, hvad er så integration? Jeg forstår det ikke«, siger hun og kritiserer det tilknytningskrav, der gør, at hun ikke kan få lov at blive i Danmark og blive læge, som hun drømmer om.

»Det er jo ren matematik, når de afgør. De tæller bare op og siger, at Songül har været 14 år i Tyrkiet, og hun har været fire og et halvt år i Danmark. Så afgør de ud fra det«, siger Songül, der ikke kan se nogen fremtid for sig selv i Tyrkiet.

»Jeg vil så gerne blive læge, hjælpe mennesker og bidrage aktivt til samfundet«, siger Songül, der understreger, at hverken hun eller hendes lillesøster har modtaget nogen former for kontanthjælp, siden de kom til landet.

Lærere og elever er oprørte
I Køge er Songül efterhånden et kendt ansigt. Hun har været på forsiden af den lokale Lørdagsavisen Køge, og hendes klassekammerater har oprettet Facebook-siden 'Hjælp Songül med at blive i Danmark', som har til formål at støtte Songül i sin kamp for at blive i Danmark og indsamle underskrifter, så hun kan føre sin drøm ud i livet. Pt. har siden samlet knap 12.000 likes.

DOKUMENTATIONBesøg Songüls Facebook-side her(eksternt link)

Også hendes undervisere har været aktive for at få lov at beholde Songül i 1.b-klassen på Køge Gymnasium og i Danmark. Politiken har set et brev, som de sammen har formuleret med adressering til justitsministeriet.

En udvisning fra Danmark vil være en personlig katastrofe for Songül og et tab for såvel skolen som det danske samfund.
Brev fra lærerkollegiet i Køge Gymnasium til justitsministeriet
»Vi stiller os i lærerkollegiet på Køge Gymnasium uforstående over for, at Songül ikke skulle opfylde et tilknytningskrav og opfordrer til, at hun får opholdstilladelse. En udvisning fra Danmark vil være en personlig katastrofe for Songül og et tab for såvel skolen som det danske samfund«, stod der blandt andet i brevet.

Det er en støtte, som Songül selv vil huske uanset udfaldet.

»Jeg er utrolig glad for den opbakning, jeg har fået, og jeg håber virkelig, at der kan ske noget i min sag, så jeg kan få lov at blive i Danmark«, siger Songül Yüksel.

Advokat: Myndigheder er »rystende ligeglade«
Songüls advokat siger til Politiken, at de danske myndigheder tilsyneladende er »rystende ligeglade« med, hvilke forhold man sender Songül tilbage til.

»Der sidder en mor et eller andet i en lejlighed i Ankara, der ikke har set børnene i årevis. Det vil være halsløs gerning at sende børnene ned til hende. Songül skulle have haft den opholdstilladelse for længe siden, hun er fanget som en lus mellem to negle. Denne sag er noget rod, der ikke hører hjemme i et retssamfund, og det er både juridisk og menneskeligt uholdbart«, siger advokat Anders Christian Jensen.


Jeg er kommet i gymnasiet med topkarakterer. Hvis ikke det er integration, hvad er så integration? Jeg forstår det ikke.

Kilde:http://politiken.dk/indland/ECE2206043/moensterelev-bliver-udvist-fra-koege-til-konya/