Morbærhaven - klage over kogeplader

Som beboere i Morbærhaven har mange af os haft gener af kogepladernes udskifting, hvis man overhovedet kan kalde det dette. Siden I valgte at slukke for vores permanente og sætte midlertidige op d. 18/11-14, har næsten alle oplevet at de er gået i stykker, ikke varmer nok, eller ens. Det er næsten umuligt at få to ting til at koge samtidig.

Flere beboere har helt afholdt sig fra at tage de midlertidige kogeplader i brug, for hvad er meningen alligevel, når det praktisk talt umuligt at kokkerere et ordentligt måltid mad?

 

I følge Morbærhavens reglement, påhviler det udlejeren at holde ejendommen og det lejede forsvarligt ved lige (jf. afsnit III vedligeholdelse i boperioden, stk. 5 - Morbærhavens reglement). Her står der direkte at komfuret hører herunder.

 

I følge 'Bekendtgørelse af lov om leje af almene boliger' (i daglig tale Almenlejeloven), fremgår der følgende: § 18. Er det lejede ikke ved overtagelsen og under lejeforholdets bestående i den stand, som lejeren efter retsforholdet mellem lejeren og udlejeren kan forlange, og afhjælper udlejeren ikke straks mangelen efter påkrav derom, kan lejeren selv afhjælpe den for udlejerens regning. Vedrører mangelen det lejedes forsyning med lys, gas, varme el. lign., kan lejeren ved fogdens bistand skaffe sig adgang til ejendommens installationer for at afhjælpe mangelen.

Stk. 2. Lejeren kan kræve et forholdsmæssigt afslag i lejen, så længe en mangel forringer det lejedes værdi for lejeren.

Her fremgår det at vi som lejere i Morbærhaven enten har krav på at der bliver renoveret straks, og ikke bare med midlertidige løsninger, men med permanente nye kogeplader. Gøres dette ikke straks, kræves der en nedsættelse i lejen, som der står i stk. 2, med tilbagevirkende kraft.

 

Vi kan selv sørge for udskiftningen af kogepladerne, med tilhørende køkkenbordplade, isolering og håndvask, arbejdet skal selvfølgelig udføres af autoriserede håndværkere. Dette skal vel at mærke være på Morbærhavens regning, jf. Almenlejeloven § 18.

 

Gør I ikke noget ved dette, kan lejeaftalen hæves fra beboernes side, jf. § 19. i 'Almenlejeloven'. Er det lejede mangelfuldt som nævnt i § 18, og afhjælper udlejeren ikke straks mangelen, eller kan den ikke afhjælpes inden for rimelig tid, kan lejeren hæve lejeaftalen, hvis mangelen må anses for væsentlig eller udlejeren har handlet svigagtigt.

 

Dermed kan vi kræve vores fulde indskud tilbage, og kræve erstatning, da der i Almenlejelove står: § 20 Lejeren kan kræve erstatning, hvis det lejede ved aftalens indgåelse savnede egenskaber, som må anses for tilsikrede, eller udlejeren har handlet svigagtigt. Det samme gælder, hvis det lejede senere lider skade som følge af udlejerens forsømmelse eller der i øvrigt opstår hindringer eller ulemper for lejerens brugsret som følge af forhold, som udlejeren er ansvarlig for.

 

Og man må sige at det er en forsømmelse, at I ikke har overholdt brandsikkerheden, og renoveret tidsnok til at os, beboerne, ikke har lidt gene af jeres mangelfulde vedligeholdelse. Det betyder dermed at vi har oplevet en begrænsning af brugen af det lejede, og derfor kan vi kræve et forholdsmæssigt afslag i lejen jf. §22 stk. 2 og en erstatning jf. § 20.

 

Mvh Michelle Hansen

(Beboer i Morbærhaven)